Lära för livet eller lära av livet?

Vem bloggar här?

Karin Ihalainen

Berätta lite om dig själv

– Jag är född och uppvuxen i Sverige men har levt hela mitt vuxenliv i Finland. Utbildad klasslärare. Har även jobbat som lärare i svenska och som läromedelsförfattare. Lång och bred erfarenhet av undervisning på alla stadier. Var med och grundade den svenska skolstigen i Lahtis och är sedan 2006 rektor för Svenska skolan i Lahtis. Känner starkt för språköarnas kamp om en rimlig tillvaro.
Sjunger i kör, motionerar och umgås med min familj.

Vad får dig att skriva?

– Jag har alltid tyckt om att skriva! Inte ändå så att jag sätter mig ned och gör det när andan faller på. Jag har så många andra järn i elden samtidigt. Men jag skriver gärna, på befallning.

– Jag har nog en dröm om att nån gång författa en barnbok.

Tipsa om en bloggare som du läser och tycker om.

– Fritjof Sahlström är väl ingen bloggare i den bemärkelsen men han skriver kolumner i Husis då och då. Jag gillar hans grundinställning till utbildning och livet överlag.

– Jag läser också gärna Merete Mazzarellas kolumner. Men du frågar om bloggare; Johani Larjanko! Han skriver trevligt!

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Det är hela grundtanken med skola! Min uppgift som lärare på lågstadiet är att lära elever att lära sig för livet. Att möjliggöra inlärning att synliggöra lärandet.

Läs Karins blogginlägg på Livslärd

Moa Thors
För tillfället fylls mitt liv av hundar, skogspromenader, blåsmusik, tågresor och Helsingfors arbis. I 25 år jobbade jag som språklärare tills jag för några år sedan sadlade om och blev först biträdande rektor och lite senare rektor. Det var ingen liten omställning, men jag tror starkt på att människan blir lycklig av att lära sig nya saker. Av erfarenhet vet jag också att man KAN lära en gammal hund att sitta – som så ofta här i livet handlar det om motivation. Och att hitta motivation är inte svårt när man jobbar inom den fria bildningen.

Siv Ekström
IT-lärare på ”Medis”, Medborgarinstitutet i Mariehamn. Skaffar fram praktikplatser när kursdeltagarna i sfi-utbildningen ska ut på språkpraktik. Sköter på deltid ett informationskontor för inflyttade, kallat Kompassen. Har tidigare jobbat som klasslärare. Spelar folkmusik på fiol och leder nybörjarkurs i fiol för vuxna, samt är ledare för gruppen Kvinnfolk. Har två islandshästar och älskar att rida ut i skogen.

Catharina von Schoultz

Mångsysslare som för tillfället arbetar med integrationsutbildning vid Borgå folkakademi. Utbildad ekonom från ÅA, men pedagogiken ligger mig närmast om hjärtat. Har en internationell bakgrund och är nyfiken på det okända, på vad som finns bakom hörnet. Inspireras av kultur, samhällsfrågor och människor i alla dess former. Lokalpolitik på fritiden, föreningsaktiv. Tror på det goda.

Pamela Granskog

Modersmålslärare som lämnade gymnasiet för att bli biträdande rektor på Helsingfors arbis. Österbottning i Nyland, nylänning i Österbotten. Känner sig lika bekväm med standardsvenska som med Karlebydialekt. Friluftsliv – att packa matsäck och vandra, cykla eller skida med barnen är favoritsysselsättningen under veckoslut. Och vintertid finns det inget bättre än att dra på sig slalomskidorna. Fascineras av klassrum som inte nödvändigtvis omgärdas av traditionella fysiska väggar.

Liselott Sundbäck

Dagtid jobbar jag på Folkhälsans förbund och kvällstid funderar jag på livet och normerna i livet, är vid havet eller i skogen eller vid ett vinglas med i skogen eller vid ett vinglas med min familj och vänner. Eller jobbar på min nyligen påbörjade doktorsavhandling om migration och tillit i den nordiska välfärdsstaten.