Lära för livet eller lära av livet?

Vem bloggar här?

Karin Ihalainen

Berätta lite om dig själv

– Jag är född och uppvuxen i Sverige men har levt hela mitt vuxenliv i Finland. Utbildad klasslärare. Har även jobbat som lärare i svenska och som läromedelsförfattare. Lång och bred erfarenhet av undervisning på alla stadier. Var med och grundade den svenska skolstigen i Lahtis och är sedan 2006 rektor för Svenska skolan i Lahtis. Känner starkt för språköarnas kamp om en rimlig tillvaro.
Sjunger i kör, motionerar och umgås med min familj.

Vad får dig att skriva?

– Jag har alltid tyckt om att skriva! Inte ändå så att jag sätter mig ned och gör det när andan faller på. Jag har så många andra järn i elden samtidigt. Men jag skriver gärna, på befallning.

– Jag har nog en dröm om att nån gång författa en barnbok.

Tipsa om en bloggare som du läser och tycker om.

– Fritjof Sahlström är väl ingen bloggare i den bemärkelsen men han skriver kolumner i Husis då och då. Jag gillar hans grundinställning till utbildning och livet överlag.

– Jag läser också gärna Merete Mazzarellas kolumner. Men du frågar om bloggare; Johani Larjanko! Han skriver trevligt!

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Det är hela grundtanken med skola! Min uppgift som lärare på lågstadiet är att lära elever att lära sig för livet. Att möjliggöra inlärning att synliggöra lärandet.

Läs Karins blogginlägg på Livslärd

Moa Thors

Berätta lite om dig själv

– I grunden är jag språklärare och de ränderna går väl aldrig ur, fastän jag har befunnit mig i en ledarposition de senaste tio åren: först som biträdande rektor vid Helsingfors arbis, sedan som rektor och nu som chef inte bara för den fria bildningen utan också för gymnasieutbildningen. Vid sidan om har jag alltid sysslat med musik på ett eller annat sätt: spelat valthorn, dirigerat blåsorkestrar och just nu sjunger jag i kör – härligt att som omväxling få vara en i ledet och inte den som håller i alla trådar. Det som ger mig energi efter arbetsdagen är min dvärgschnauzer Kaxe och våra gemensamma skogspromenader.

Vad får dig att skriva?

 – Det som oftast får mig att skriva är när jag upplever något positivt eller lär mig något nytt som jag får behov av att dela med mig av.

Tipsa om en bloggare om du läser och tycker om

– Just nu lyssnar jag mera på poddar än läser bloggar – bara Livslärd följer jag regelbundet med. J (Vad gäller poddar så lyssnar jag mycket på sådant som handlar om hälsa, utbildning och ledarskap – ett exempel på den sistnämnda är Leadcast – inspiroivia uratarinoita, där två kvinnor intervjuar kända, oftast kvinnliga ledare från de mest varierande områden. De ger ofta uppslag till nya tankar om ledarskap.)

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Livslångt lärande betyder för mig personligen en självklar nyfikenhet på omvärlden och på mig själv. Därför känns det så fantastiskt att få jobba inom den fria bildningen, där vi kan erbjuda människor möjligheten att stilla sin nyfikenhet, få nya aha-upplevelser som ibland kan leda in på nya spår i livet.

Läs Moas blogginlägg på Livslärd

Liselott Sundbäck

Berätta lite om dig själv 

– På ett professionellt plan har jag de senaste 10 åren jobbat med integrations- och mångfaldsfrågor inom olika organisationer, vilket har lärt mig mycket om samhället men också om mig själv. Nu har jag faktiskt fått möjlighet att börja doktorera på heltid och det är en långtidsdröm som blir sann. Jag fortsätter på samma tema som jag har fokuserat på i mitt arbetsliv, integration, men mera specifikt tillit till institutioner och då både ur unga migranters synvinkel och ur professionellas synvinkel.

– På ett privat plan har vi just flyttat till en gammal gård i Vanda (också en dröm som vi fick förverkliga). Där bor vi nu i vår nyfamilj med fyra barn totalt, några kattor och hönor. Och en tupp, inte att glömma.

Vad får dig att skriva?

– För mig är skrivandet ett sätt att få ut mina tankar. Den här världen är så intressant och konstig och orättvis och samtidigt vacker och det resulterar i många olika tankar. Skrivandet är ett sätt för mig att sätta tankar i ord men också att reda ut mina egna resonemang och tankar. Om det är stora förändringar på gång i livet brukar jag också skriva ner mina tankar i dagboksform för att liksom resonera med mig själv.

Tipsa om en bloggare som du läser och berätta om varför du tycker hen är bra 

– Jag läser inte regelbundet någon blogg, men när jag hittar Monica Ålgars texter i HBL blir jag alltid glad. Monica skriver mångfacetterat och självkritiskt och klokt.

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– För mig betyder det nog en inre medvetenhet om att vi aldrig blir färdigt lärda, varken professionellt eller privat. Vi kan alltid lära oss nytt, ta till oss nya insikter, bli klokare och också tänka om i våra inrutade banor.

Läs Liselotts blogginlägg på Livslärd

Siv Ekström

Berätta lite om dig själv

– Jobbar sedan två och ett halvt år som rektor på Medis i Mariehamn. Började där som IT-lärare 2001. Startade då fiolkursen Polkan går som jag fortfarande håller i gång. Folkmusik är mitt stora intresse, jag leder också folkmusiklaget Kvinnfolk. Har studerat i Vasa och Åbo, tre år på bägge ställen och bott i Jakobstad i tio år, men bor nu sedan 1995 i mitt barndomshem i Önningeby i Jomala. Gården har funnits i släkten i mer än 300 år och det finns gravar från yngre järnåldern i hagen där mina två islandshästar går. Den bästa avkopplingen är  att rida över åkrarna ut i skogen och känna dofter och lyssna på skogens ljud – och samtala med ridkompisen på den andra hästen.

Vad får dig att skriva?

– Johanni Larjankos lista över skrivturerna – det skulle aldrig bli av annars. Men jag gillar ju det: att försöka formulera sig och förmedla tankar och erfarenheter.

Tipsa om en bloggare om du läser och tycker om

– Har följt Sarabakar.se i tio år, lite mer sporadiskt de senaste åren. Det har varit så intressant att följa henne från starten med nytt hus i Falkenberg, där det fanns en stor gammal bakugn i uthuset, till väletablerad bagare med kafé och framgångar. Ett och annat recept och bilder från verksamheten, men framförallt intressanta tankar.

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Det är det som mitt jobb handlar om och något som jag tycker är oerhört viktigt. Att inte stagnera, utan ständigt vara nyfiken och sugen på nya tankar och idéer. Att vara öppen för nya lärdomar och ha möjlighet att gå på kurs och lära sig nya saker. Vårt Medis och alla andra medborgar- och arbetarinstitut har en jätteviktig roll i vårt samhälle.

Läs Sivs blogginlägg på Livslärd

Catharina von Schoultz

Berätta lite om dig själv

– Jag är mamma till tre, mormor till två och arbetar som rektor vid Borgå folkakademi, en folkhögskola. Jag har alltid varit intresserad av kultur och av samhällsfrågor, så är också aktiv i kommunalpolitiken, där jag mest arbetar med bildningsfrågor. Jag har bott stora delar av mitt liv utomlands på olika håll i Europa och saknar ibland den kultur- och språkmångfald vi ännu bara är i början av här i Finland.

Men vem är jag? Svårt att definiera, finns så många lager och fler blir det år för år. Mamma, idealist, nyfiken, kattmänniska, mångsysslare, färgälskare, läsare, optimist, naturberoende, människovän är ord som spontant faller mig i sinnet just nu. Hade du frågat imorgon hade svaret antagligen kommit med andra nyanser.

– Jag gillar att kombinera det ibland oväntade, det brukar bli bäst. Dessutom gör det livet så mycket roligare.

Vad får dig att skriva?

– Jag skriver helst och bäst då texterna ramlar över mig. Jag har min padda bredvid mig på nattduksbordet och rätt många av mina texter har jag skrivit tidiga morgnar eller under sköna söndagsförmiddagar utan press. De kan handla om något jag varit med om, något jag läst eller något jag av någon anledning ser som angeläget. Oftast handlar mina texter ändå om samhällsfrågor och om oss människor. Skrivandet är för mig också ett sätt att bearbeta händelser, att lugna ner mig och få perspektiv. På så sätt också en form av meditation som får mig att må bra.

Tipsa om en bloggare som du läser och varför du tycker hen är bra

– Trots att jag gärna skriver bloggtexter själv och läser mycket och gärna har jag ingen speciell bloggare jag följer just nu. För några år sedan följde jag en som hette gammelmormorn. Det var en äldre dam i Sverige med rötter i Finland som bloggade om sin vardag. Tyvärr gick hon sedan bort.

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Jag tänker ofta i bilder och jag ser framför mig en gammaldags gedigen stenbro som är trygg och stabil att gå på och leder vidare till ännu outforskade stränder. Livslångt lärande är för mig att vara på väg och det har för mig en mycket positiv klang. Det handlar om att vara vaken och öppen för det som sker omkring en. Om att ständigt upptäcka nya saker och dimensioner, men också om att se hur allt det man lärt sig hittills bildar ett starkare nät, en helhet. Kanske man kunde säga att det är som att lägga pussel, så småningom växer allt mer fantastiska bilder fram.

Läs Catharinas blogginlägg på Livslärd

Therese Sunngren-Granlund

Berätta lite om dig själv 

– Jag är utbildad bildkonstnär och har under de senaste åren jobbat med utvecklingsprojekt i högskolemiljö. I dag fungerar jag som forskningsledare på institutionen för konst och kultur på Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. 

På min fritid så umgås jag helst med min familj som består av man, två barn i skolåldern, en hamster och en katt. Skönlitteratur, resor, yoga, terrängcykling och kulturupplevelser i alla dess former hör till mina fritidsintressen och under vintersäsongen så vinterbadar jag gärna. Jag har nyligen också börjat sjunga i kör och det är rysligt roligt.

Vad får dig att skriva?

– Professionellt så är skrivandet i dag en stor del av min arbetsbild och inte sällan jobbar jag mot en deadline. Men skrivandet är också för mig ett sätt att sortera mina tankar genom vilket jag kan reflektera över såväl världen som samtiden. I min skrivbordslåda finns också en del halvfärdiga litterära ambitioner.

Tipsa om en bloggare som du läser och berätta om varför du tycker hen är bra 

– Jag läser inte regelbundet någon blogg, men jag uppskattar ledarskribenten Sofie Staras texter i Österbottens Tidning.  

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Jag är född vetgirig och anser att i takt med att världen utvecklas och förändras så behöver också vi som lever i den lära oss nya saker och vara öppna för nya perspektiv och insikter.

Läs Thereses blogginlägg på Livslärd

Johanni Larjanko

Berätta lite om dig själv

– Jag är född i Göteborg och tänkte länge att jag bodde i fel land och stad, att jag var finne. Senare kom jag att se mig som sverigefinländare, för att nu inte längre tänka så mycket på saken. Jag lever nu i en helt finlandssvensk miljö.

Vad får dig att skriva?

– Jag har alltid skrivit, alltid berättat, så länge jag kan minnas. Poesi, dagböcker, berättelser, historier. Jag kommer på en tanke, eller får en insikt, eller triggas av något jag läser, ser eller hör, och kan inte låta bli att reflektera över det. Jo, jag drömmer ännu om att skriva noveller, romaner, film- och teatermanus. Kanske en dag.

Tipsa om en bloggare som du läser och tycker om

– Jag läser gärna Martin Näses inlägg här i Livslärd, jag tycker de är tänkvärda. 2003 var jag helt uppslukad av Riverbends rapporter inifrån Bagdad.  I jobbet läser jag förstås NVL:s blogg 

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Det är en grundförutsättning för att livet skall kännas meningsfullt. Lärande är för mig högst personligt, ett sätt att hantera tillvaron, och något som ger riktning och innehåll. Att försöka bejaka lärandet, vara öppen för nya saker, växa som människa, ifrågasätta och nyfiket undersöka. Att känna sig trygg i sig själv.

Läs Johannis blogginlägg på Livslärd

Pamela Granskog

Berätta lite om dig själv

– Oberoende av vad jag jobbar med – allmänbildande utbildning, fri bildning eller läroplansutveckling – så är jag alltid modersmålslärare i själen. Just nu jobbar jag som undervisningsråd i modersmål och litteratur och fokuserar på skol- och läroplansutveckling på nationell nivå. Den senaste tiden är det framför allt gymnasiereformen som varit aktuell för min del.

– På min fritid vistas jag gärna utomhus, oberoende av om jag är omgiven av friluftslederna i huvudstadsregionen, fjäll eller österbottniska slätter. Det bästa sällskapet är matsäcken och den egna familjen.

Vad får dig att skriva?

– En deadline får mig (oftast) att skriva.  Men det handlar också om en inre drivkraft, ett behov av att bearbeta mina tankar och upplevelser. När jag skriver formulerar jag mig själv och sätter ord på det som finns inom mig, sorterar mina tankar helt enkelt.  

Tipsa om en bloggare om du läser och tycker om

– Jag läser det jag råkar snubbla över. Det kan handla om litteratur, livsöden och resor och mycket mer. Men helst läser jag texter av olika slag. Det utvecklar en att möta texter med olika färg och i olika former.    

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Min pappa bakade sin första kaka när han var 76 år. Numera bakar han semlor, bullar, kakor och kokar munkar. Ofta testar han nya recept. För mig är han det närmaste exemplet på livslångt och kontinuerligt lärande. Det handlar om en vilja att ständigt se möjligheter. Lika mycket handlar det också om ödmjukhet inför kunskap – vi ärt ständigt på väg och vi är aldrig färdiga.

Läs Pamelas blogginlägg på Livslärd