Lära för livet eller lära av livet?

Vem bloggar här?

Karin Ihalainen

Berätta lite om dig själv

– Jag är född och uppvuxen i Sverige men har levt hela mitt vuxenliv i Finland. Utbildad klasslärare. Har även jobbat som lärare i svenska och som läromedelsförfattare. Lång och bred erfarenhet av undervisning på alla stadier. Var med och grundade den svenska skolstigen i Lahtis och är sedan 2006 rektor för Svenska skolan i Lahtis. Känner starkt för språköarnas kamp om en rimlig tillvaro.
Sjunger i kör, motionerar och umgås med min familj.

Vad får dig att skriva?

– Jag har alltid tyckt om att skriva! Inte ändå så att jag sätter mig ned och gör det när andan faller på. Jag har så många andra järn i elden samtidigt. Men jag skriver gärna, på befallning.

– Jag har nog en dröm om att nån gång författa en barnbok.

Tipsa om en bloggare som du läser och tycker om.

– Fritjof Sahlström är väl ingen bloggare i den bemärkelsen men han skriver kolumner i Husis då och då. Jag gillar hans grundinställning till utbildning och livet överlag.

– Jag läser också gärna Merete Mazzarellas kolumner. Men du frågar om bloggare; Johani Larjanko! Han skriver trevligt!

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Det är hela grundtanken med skola! Min uppgift som lärare på lågstadiet är att lära elever att lära sig för livet. Att möjliggöra inlärning att synliggöra lärandet.

Läs Karins blogginlägg på Livslärd

Moa Thors

Berätta lite om dig själv

– I grunden är jag språklärare och de ränderna går väl aldrig ur, fastän jag har befunnit mig i en ledarposition de senaste tio åren: först som biträdande rektor vid Helsingfors arbis, sedan som rektor och nu som chef inte bara för den fria bildningen utan också för gymnasieutbildningen. Vid sidan om har jag alltid sysslat med musik på ett eller annat sätt: spelat valthorn, dirigerat blåsorkestrar och just nu sjunger jag i kör – härligt att som omväxling få vara en i ledet och inte den som håller i alla trådar. Det som ger mig energi efter arbetsdagen är min dvärgschnauzer Kaxe och våra gemensamma skogspromenader.

Vad får dig att skriva?

 – Det som oftast får mig att skriva är när jag upplever något positivt eller lär mig något nytt som jag får behov av att dela med mig av.

Tipsa om en bloggare om du läser och tycker om

– Just nu lyssnar jag mera på poddar än läser bloggar – bara Livslärd följer jag regelbundet med. J (Vad gäller poddar så lyssnar jag mycket på sådant som handlar om hälsa, utbildning och ledarskap – ett exempel på den sistnämnda är Leadcast – inspiroivia uratarinoita, där två kvinnor intervjuar kända, oftast kvinnliga ledare från de mest varierande områden. De ger ofta uppslag till nya tankar om ledarskap.)

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Livslångt lärande betyder för mig personligen en självklar nyfikenhet på omvärlden och på mig själv. Därför känns det så fantastiskt att få jobba inom den fria bildningen, där vi kan erbjuda människor möjligheten att stilla sin nyfikenhet, få nya aha-upplevelser som ibland kan leda in på nya spår i livet.

Läs Moas blogginlägg på Livslärd

Liselott Sundbäck

Berätta lite om dig själv 

– På ett professionellt plan har jag de senaste 10 åren jobbat med integrations- och mångfaldsfrågor inom olika organisationer, vilket har lärt mig mycket om samhället men också om mig själv. Nu har jag faktiskt fått möjlighet att börja doktorera på heltid och det är en långtidsdröm som blir sann. Jag fortsätter på samma tema som jag har fokuserat på i mitt arbetsliv, integration, men mera specifikt tillit till institutioner och då både ur unga migranters synvinkel och ur professionellas synvinkel.

– På ett privat plan har vi just flyttat till en gammal gård i Vanda (också en dröm som vi fick förverkliga). Där bor vi nu i vår nyfamilj med fyra barn totalt, några kattor och hönor. Och en tupp, inte att glömma.

Vad får dig att skriva?

– För mig är skrivandet ett sätt att få ut mina tankar. Den här världen är så intressant och konstig och orättvis och samtidigt vacker och det resulterar i många olika tankar. Skrivandet är ett sätt för mig att sätta tankar i ord men också att reda ut mina egna resonemang och tankar. Om det är stora förändringar på gång i livet brukar jag också skriva ner mina tankar i dagboksform för att liksom resonera med mig själv.

Tipsa om en bloggare som du läser och berätta om varför du tycker hen är bra 

– Jag läser inte regelbundet någon blogg, men när jag hittar Monica Ålgars texter i HBL blir jag alltid glad. Monica skriver mångfacetterat och självkritiskt och klokt.

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– För mig betyder det nog en inre medvetenhet om att vi aldrig blir färdigt lärda, varken professionellt eller privat. Vi kan alltid lära oss nytt, ta till oss nya insikter, bli klokare och också tänka om i våra inrutade banor.

Läs Liselotts blogginlägg på Livslärd

Martin Näse

– Vandrar, gärna långt, långsamt. Ensam, två, med grupp (som blivit en del av mitt jobb). Började som biokemist inom medtech och slutade (?) som utvecklingschef inom fri bildning. Personlig förmögenhet: familj med hustru, vuxna barn och barnbarn. I livet ingår också ganska mycket god musik och film.

Vad får dig att skriva?

– Säg det. Redan i gymnasiet skrev jag långsamt och omständigt – fast jag nog tyckte om det. En förstående modersmålslärare lät mig ta hem uppsatserna, så jag skulle få dem klara. Sen gillade hon dem och jag skruvade på mig där i bänken när hon prompt skulle läsa upp dem inför den övriga klassen.

Tipsa om en bloggare som du läser och berätta om varför du tycker hen är bra

– Jag läser bloggar bara sporadiskt, det blir mera journalistisk text och skönlitteratur. Jag gillar mustiga texter med bra flyt, budskap och detaljer.

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Livet tycks fortsätta så att jag kommer att bli pensionär en dag. Jag tänker på äldres lärande. Jag hoppas att den fria bildningen kan fortsätta att erbjuda lärande, personlig utveckling och bildning åt de äldre medborgarna. Både invärtes och utvärtes – institutens kurser som fokuserar på ”kroppens lärande” med t.ex. gymnastik och yoga som utvecklar koordinationen och muskelstyrkan är jätteviktiga vid sidan av det traditionella, ”invärtes” lärandet.

Läs Martins inlägg på Livslärd

Siv Ekström

Berätta lite om dig själv

– Jobbar sedan två och ett halvt år som rektor på Medis i Mariehamn. Började där som IT-lärare 2001. Startade då fiolkursen Polkan går som jag fortfarande håller i gång. Folkmusik är mitt stora intresse, jag leder också folkmusiklaget Kvinnfolk. Har studerat i Vasa och Åbo, tre år på bägge ställen och bott i Jakobstad i tio år, men bor nu sedan 1995 i mitt barndomshem i Önningeby i Jomala. Gården har funnits i släkten i mer än 300 år och det finns gravar från yngre järnåldern i hagen där mina två islandshästar går. Den bästa avkopplingen är  att rida över åkrarna ut i skogen och känna dofter och lyssna på skogens ljud – och samtala med ridkompisen på den andra hästen.

Vad får dig att skriva?

– Johanni Larjankos lista över skrivturerna – det skulle aldrig bli av annars. Men jag gillar ju det: att försöka formulera sig och förmedla tankar och erfarenheter.

Tipsa om en bloggare om du läser och tycker om

– Har följt Sarabakar.se i tio år, lite mer sporadiskt de senaste åren. Det har varit så intressant att följa henne från starten med nytt hus i Falkenberg, där det fanns en stor gammal bakugn i uthuset, till väletablerad bagare med kafé och framgångar. Ett och annat recept och bilder från verksamheten, men framförallt intressanta tankar.

Vad betyder livslångt lärande för dig?

– Det är det som mitt jobb handlar om och något som jag tycker är oerhört viktigt. Att inte stagnera, utan ständigt vara nyfiken och sugen på nya tankar och idéer. Att vara öppen för nya lärdomar och ha möjlighet att gå på kurs och lära sig nya saker. Vårt Medis och alla andra medborgar- och arbetarinstitut har en jätteviktig roll i vårt samhälle.

Läs Sivs inlägg på Livslärd

En ny bloggare presenteras här varje måndag under jan-februari 2020.