Lära för livet eller lära av livet?

Vem bloggar här?

Moa Thors

Moa Thors
För tillfället fylls mitt liv av hundar, skogspromenader, blåsmusik, tågresor och Helsingfors arbis. I 25 år jobbade jag som språklärare tills jag för några år sedan sadlade om och blev först biträdande rektor och lite senare rektor. Det var ingen liten omställning, men jag tror starkt på att människan blir lycklig av att lära sig nya saker. Av erfarenhet vet jag också att man KAN lära en gammal hund att sitta – som så ofta här i livet handlar det om motivation. Och att hitta motivation är inte svårt när man jobbar inom den fria bildningen.

Siv EkströmSiv Ekström
IT-lärare på ”Medis”, Medborgarinstitutet i Mariehamn. Skaffar fram praktikplatser när kursdeltagarna i sfi-utbildningen ska ut på språkpraktik. Sköter på deltid ett informationskontor för inflyttade, kallat Kompassen. Har tidigare jobbat som klasslärare. Spelar folkmusik på fiol och leder nybörjarkurs i fiol för vuxna, samt är ledare för gruppen Kvinnfolk. Har två islandshästar och älskar att rida ut i skogen.

 

 

Jan-Ole Nordlin 

Jag har en bakgrund som både journalist och pedagog, ibland bådadera samtidigt. Eftersom mina öron ligger ovanligt högt så hör jag ganska dåligt, och så gillar jag töntiga vitsar. Ibland kallas jag för ”Pätkä” vilket mitt produktionsbolag fått sitt finurliga namn av. Nu jobbar jag huvudsakligen med mediautbildning både för ungdomar och vuxna.

 

 

 

 

 

CatiCatharina von Schoultz

Mångsysslare som för tillfället arbetar med integrationsutbildning vid Borgå folkakademi. Utbildad ekonom från ÅA, men pedagogiken ligger mig närmast om hjärtat. Har en internationell bakgrund och är nyfiken på det okända, på vad som finns bakom hörnet. Inspireras av kultur, samhällsfrågor och människor i alla dess former. Lokalpolitik på fritiden, föreningsaktiv. Tror på det goda. PAUS I SKRIVANDE VÅREN 2017

 

 

Jonas Ahlskog Bild_Jonas-webb 

Doktorand i fillosofi vid Åbo Akademi och verksamhetsledare för Folkets Bildningsförbund r.f. (FBF). Föreningen FBF är en obunden nationell bildningsorganistation som ordnar diskussionstillfällen och seminarier om samhälleligt och mänskligt viktiga frågor. Verksamheten riktar sig till allmänheten och ordnas runtom i Svenskfinland. FBF är också arrangör för ett filosoficafé i Åbo där jag fungerar som diskussionsledare. Alla våra evenemang är avgiftsfria och öppna för allmänheten. Kolla gärna in vår verksamhet på www.fbf.fi

 

 

Sigge SandströmSigge Sandström

Jag gillar att reflektera kring aktuella ärenden var ofta ledarskap i olika situationer ligger väldigt centralt. Filosofera, undra, begrunda, iaktta och andra källor ger mig impulser som jag vill dela med mig på livslärd. Efter en lång rektors karriär i Helsingfors gled jag över till internationell affärsutveckling på global nivå och har nu kommit tillbaka till utbildning och jobbar idag som rektor på Svenska Folkskolans Vänner r.f.

 

 

 

 

Pamela Granskog

Modersmålslärare som lämnade gymnasiet för att bli biträdande rektor på Helsingfors arbis. Österbottning i Nyland, nylänning i Österbotten. Känner sig lika bekväm med standardsvenska som med Karlebydialekt. Friluftsliv – att packa matsäck och vandra, cykla eller skida med barnen är favoritsysselsättningen under veckoslut. Och vintertid finns det inget bättre än att dra på sig slalomskidorna. Fascineras av klassrum som inte nödvändigtvis omgärdas av traditionella fysiska väggar.

Liselott Sundbäck

Jag tycker om att ifrågasätta och analysera varför vi alltid gör som vi alltid gjort. Att titta från en annan utvecklande synvinkel, hur kan vi göra något helt nytt. Dagtid jobbar jag på Helsingfors universitets utbildnings- och utvecklingstjänster HY+ med svenska fortbildningar och kvällstid funderar jag på livet och normerna i livet, är vid havet eller i skogen eller vid ett vinglas med min familj och vänner.