Lära för livet eller lära av livet?

Therese

Nukumi

7 maj , 2021, 11.00 therese

 

De senaste veckorna har jag och barnen med intresse följt vithajen Nukumi som lär vara på väg över Atlanten mot Europa.

Nukumi, uttalad noo-goo-mee, är uppkallad efter den legendariska kloka gamla mormorfiguren från Mi’kmaq-folket, en ursprungskultur som har djupa rötter i de kanadensiska marinprovinser.

I vanliga fall så simmar den 50-åriga matriarken upp och ner längs den amerikanske östkusten, men för några veckor sedan så svängde hon rakt ut i Atlanten mot Europa istället. Det här vet man för att forskningsorganisationen OCEARCH har placerat en GPS på Nukumis ryggfena, vilket gör att man kan följa henne och andra vithajar i deras Shark Tracker. Om Nukumi inte vänder tillbaka, vilket en del forskare menar att ändå är ganska troligt, eftersom vithajar lär vara otroligt hemkära, så kommer hon att nå fram till Europa, antagligen till Storbritanniens kust, någon gång i sommar. Å andra sidan, om hon fullföljer sin resa så kommer hon vara den andra vithajen man känner till som korsat Atlanten. Den första vithajen kända vithajen som korsade Atlanten var Lydia, som simmade över från USA till Portugal år 2014.

Det ska bli spännande att se var Nukumis odyssé slutar, och för att lugna eventuella hajrädda så lär hon knappast besöka finska farvatten, Östersjöns vatten är nämligen alldeles för bräckt för vithajar. Dessutom är det statistiskt sett ändå mera sannolikt att dö av en flygande champagnekork än att bli attackerad av en haj.

Bilden på Nukumi är lånad härifrån.

Skribenten är forskningsledare på institutionen för konst och kultur vid Yrkeshögskolan Novia och ägnar sig åt hajstudier på amatörnivå tillsammans med sina barn på fritiden.

Läs också

Kommenteringen är stängd.