Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Misslyckas!

8 feb , 2021, 19.20 peik

 

På ett intellektuellt plan vet alla att man sällan löser ett problem genom att fly från det. Ändå verkar det vara en väldigt mänsklig impuls att fly hellre än att fäkta när man möts med något som till exempel stressar en. Man vill undvika saker som är otrevliga, man skjuter upp dem om man inte måste göra dem ännu, man tänker att problemet kanske löser sig själv om man inte gör något. Samtidigt har man kanske dåligt samvete för att man inte tar itu med det, vilket i sin tur framkallar ännu mer onödiga känslor.

Vad är det som pågår här? Jag tror att den största orsaken till att man flyr undan saker, bra och dåliga, som är svåra att greppa eller är att man inte vill misslyckas. Begå misstag, göra bort sig, skämma ut sig själv. Jag har otaliga exempel på situationer i mitt liv som jag har undvikit att ta itu med eller skjutit upp för att jag var rädd för att “handla fel” eller “verka dum”, som jag tänkte. Om man dessutom har anlag för att prokrastinera, till och med gällande saker som verkar ganska trevliga (“Jag borde nog vänta, jag är inte redo, jag har inte all information jag behöver…”) så har man ett recept på en riktigt konflikträdd varelse som inte kommer någonstans.

Låt oss för det första konstatera att detta är helt naturligt. Man är inte en sämre människa för att man undviker de svåra sakerna i livet, man är bara mänsklig. Men som med mycket annat i livet, lönar det sig att ifrågasätta dessa känslor. Hjälper det här mig faktiskt framåt i livet, och om det inte gör det, vilka resurser har jag för att ändra det till det bättre? Det där med att vara rädd för att verka dum är så en farlig tanke. Man ska aldrig vara rädd för att verka dum. I boken ”Mamba Mentality” beskriver basketspelaren Kobe Bryant hur han tog sig an sin sport med oändlig nyfikenhet. Han ställde alltid frågor av såväl tränare som äldre legender och lagkamrater, på såväl matcher som träningar, för att bli en bättre spelare. Detta var inte något som redan från början kom naturligt för honom, utan det var ett medvetet val. Kobe förklarar att hans attityd alltid var att han hellre frågade något och tog risken att verka dum i den stunden istället för att avsluta sin karriär utan NBA-mästerskap. Man måste ställa även de där dumma frågorna för att lära sig.

Det som vi alla glömmer, gång på gång, är att även misstag HÖR TILL. All utveckling och framgång i livet, precis som att ställa rätt frågor, kommer via otaliga misstag tills man till slut lyckas. När man lär sig gå som liten faller man hur många gånger som helst innan man ens hålls stående. Men man övar på det, igen och igen och igen, och till slut kan man. För att sluta vara rädd för sina problem, måste man först ändra sin inställning till misstag. Misstag är inget som ska undvikas; misstag är spännande, något att ta lärdom av och växa av.

Att vinna är lätt. Det finns ingen riktig lärdom i en lätt vinst, det bara känns bra för stunden men det ger en ingenting i långa loppet. Far ut och sök misstag istället! Och när du hittar dem, acceptera dem, var tacksam för dem, ta en titt på vad som gick fel och gå vidare.

Misslyckanden är på riktigt den mest underskattade källan till styrka. Man vinner så mycket på att bli bra på att förlora istället för att undvika det. Jag skriver helt under på det, speciellt vad gäller kreativa åtaganden. Att vara kreativ är att vara öppen för även de konstigaste, “sämsta” idéerna, för det är bara via dem man hittar det man tycker är bra. Jag har också hört olika versioner av denna melodi (pun intended) om exempelvis låtskrivning. En av mina lärare medan jag studerade musik sade att man ska börja med att skriva 100 låtar, sedan kanske man skriver sin första bra låt.

Allt i livet som är viktigt kräver att utsätta sig för risken att misslyckas. Vad du än vill åstadkomma, kommer det antagligen inte att gå vägen direkt. Ett meningsfullt, kreativt liv är inte som man drömmer om det. Det är en rad misslyckanden och i slutet av dessa finns en flyktig vinst. När man väl kommer till vinsten känns det otroligt bra, bättre än något annat, men man kommer inte dit på andra sätt än genom misslyckandena. Man måste möta dem, rakt på.Så misslyckanden äger! Det är genom misstagen i ditt liv du verkligen lär dig vem du är och hur du vill leva.

Så jag har börjat resonera att varje dag stiger jag upp och så går jag ut i världen och söker upp svåra saker och misslyckanden. Det verkar vara bästa sättet att lyckas.

Peik Holländer

Läs också

Kommenteringen är stängd.