Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Det växer och gror i mitt kök

1 feb , 2021, 09.55 Siv Ekström

 

Det låter värre än det är. Groendet är helt beroende på husmoderns egen aktivitet. Det började med att hon städade ”hörnskåpet” för ett tag sedan. Ett skåp som med åren har fått ta hand om mer och mer grejer. Jag har en god vän som infört principen en ny in – en gammal ut när det gäller bokhyllan. Samma kanske borde ha införts för länge sedan när det gäller köksskåpen hos oss.

Men det är ganska trevligt också att hitta grejer man glömt att man har! Det var inte bara en sådan överraskning som mötte mig när jag var i städtagen. Nu finns det två stora kassar med saker som tidigare fanns i skåpet. (Hur fick allt det där plats?) Egentligen var det tre kassar, men den som innehöll skräp har redan åkt iväg. Kvar står en som ska till loppis och en med prylar som vi ännu ska hitta plats för någon annanstans.

Den glada överraskningen var ett groddningsrör, eller vad man nu ska kalla det. Ett plaströr med gallerförsedda lock i båda ändar. Det härrör från tidigare groddningsperioder i mitt liv. I fjol skaffade jag ett par små glasburkar med galler i locket som jag groddade i. Behändigt små var de och jag kom underfund med att felet med flera tidigare groddningskärl jag har haft varit att de varit för stora. Då lockas man lägga allt för många frön i blöt och sen hinner man inte äta upp dem innan de blir oaptitliga. De små glasburkarna passade utmärkt för det tvåpersonshushåll vi nu har. I alla fall har groddningsröret nu fått en chans att inte hamna i loppiskassen. Fröna är i blöt och jag har några dagar på mig att se till att det fräscha gröna som är på gång passar in i middagsplanerna.

Så här mitt i vintern är det perfekt med groddar. Det är så trevligt att se de små groddarna växa och bli läckra och gröna och det känns så hälsosamt att knapra i sig dem på en smörgås eller i en sallad. 

Sara Bäckmo skriver om hur man odlar ärtskott på sin blogg.

Grönt och hälsosamt kan det också bli om man går ett steg längre och närmar sig ”riktig” odling genom att breda ut lite jord på en bricka, en låg skål eller liknande. Jorden täcks sedan med torkade ärter som hålls fuktiga genom att man sprayar vatten på dem. Ärterna gror de också och skjuter skott som kan klippas mer och ätas på smörgås eller som sallad. När man klippt ner dem skjuter de nya skott, så åtminstone två skördar ska man kunna få. Titta här på en liten film om ärtskottsodling. Det är ganska fantastiskt att man med så små ansträngningar kan ordna så att mat växer fram hemma i köket medan man själv är någon annanstans!

Siv Ekström
Rektor på Medborgarinstitutet i Mariehamn

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.