Lära för livet eller lära av livet?

Moa

Daggmask på menyn

20 jan , 2021, 08.00 Moa Thors

 
Min första egna kokbok

Det är intressant det där med arv och miljö. Mitt matintresse har jag utan tvivel fått av min mor. Men min syster som växte upp i samma miljö med samma uppfostran – det är bara ett och ett halvt år som skiljer oss åt – ärvde inte detta intresse. Eller tog det inte till sig.

Min första egna kokbok fick jag i julklapp då jag var nio år: Stora dessertboken. Inte kanske så pedagogiskt kan jag tycka i dag. Hälsosamma mellanmål skulle säkert ha varit fiffigare med tanke på mitt dåvarande vurmande för sötsaker. Pärmen till trots var den sprängfylld av socker och grädde. Det var onekligen min far som hade valt den, han delade min fäbless för det söta, medan min mor stod för det hälsosamma och exotiska med ett stort intresse för att experimentera och utmana normer.

Antagligen har jag berättat det förr, men det gjorde så pass stort intryck på mig att jag inte kan låta bli att i så fall upprepa det: En vacker dag bjöd vår mor oss på stekt daggmask. Vi kalasade på en hel daggmask på fyra personer, så speciellt mätta blev vi knappast. Men det var väl inte heller meningen. Meningen var att lära oss att man i andra kulturer äter annorlunda mat och att det mesta går att äta.

Fråga mig ändå inte hur masken smakade, det har jag inget minne av. Men jag kommer ihåg att den hade fått gotta sig i vetemjöl en god stund för att magen skulle fyllas med mjöl i stället för exkrementer. Och mitt minne påstår också att jag smakade på den, det hörde liksom till att man skulle smaka på allt som dukades fram. Och helst också äta upp det. Det var en tid som präglades av bilderna på de hungrande barnen i Biafra.

Länge levde jag i tron att vi var de enda barn som fick höra om Biafra vid matbordet. Först i vuxen ålder har jag fått erfara att så ingalunda var fallet. Det som då tedde sig skrämmande och hotfullt skapar nu en känsla av samhörighet: Nämen, har du också vuxit upp med Biafra som ständig gäst vid matbordet!  

Moa

Moa Thors är rektor vid Helsingfors arbis och bloggar på Lisvlärd om mat, hälsa, djur och lärande

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.