Lära för livet eller lära av livet?

Peik

När livet ger dig citroner…

14 Dec , 2020, 12.13 peik

 

I några veckors tid har då Borgå folkakademi, tillsammans med många andra skolor, bibliotek, muséer och så vidare, satt lapp på luckan och gått på distans. Med lapp på luckan menar jag såklart bara fysiskt – studierna fortsätter över nätet. Inte utan sina utmaningar dock.

Speciellt att bedriva undervisning i ett så kreativt ämne som musik blir ju inte samma som när man ses ”som vanligt”, så att säga. Det finns vissa saker man helt enkelt inte kan göra. Men i dessa tider har jag återigen blivit påmind om ett enkelt faktum: Attityd är allt här i livet.

När jag informerade mina studerande på en torsdag att vi skulle gå på distans på måndagen, var stämningen lite dyster först. Sedan sade en av dem plötsligt ”Fast jag tycker att det här ska bli spännande också! Det är ju något annorlunda!”. Det var allt som behövdes för att vända stämningen, för att vi som grupp skulle börja se bort från allt denna situation tar ifrån oss och börja blicka mot vad för positivt man kan göra av det.

Man kan till exempel göra virtualkörversioner av låtar, vilket vi sett många körer i landet göra, i tre enkla steg:
1) Sätt ihop en bakgrund till låten för dina sångare att sjunga till
2) Be dem spela in sig själva när de sjunger sin stämma
3) Lägg alla stämmor ihop till en ljudfil

Och voilà, så har vi en låt där alla sjunger tillsammans!

Coronan har visat gång på gång att svåra tider också föder kreativitet.
When life gives you lemons, make lemonade.

Läs också

Kommenteringen är stängd.