Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Kekkonen och jag

9 Dec , 2020, 08.12 Siv Ekström

 

”Siv Ekström is related to Urho Kaleva Kekkonen” står det när jag kommer in på min sida på Geni. Min och min, jag är ju egentligen inte med där på riktigt, men någon gång när jag var nyfiken på något släktrelaterat registrerade jag mig på ett gratiskonto och lade upp ett litet släktträd på några generationer. Därför kommer det ibland mail om ”träffar” som jag har fått. Det vill säga när någon annan lägger upp släktträd och någon av våra förfäder är gemensamma. 

Jag var naturligtvis skeptisk till släktskapet med Kekkonen. Vad är det där för påhitt!? Det fanns en länk som skulle visa hur, så jag klickade på den och fick fram följande:

”Urho Kaleva Kekkonen is your third cousin thrice removed’s husband’s first cousin’s wife’s sister’s husband.”

Under detta kommer en figur där jag och min mamma finns i början av den skiss som visar hur det ligger till. ”14 släktingar” står i en ruta emellan oss och Sylvi Kekkonen. Så det är inte med Urho jag då är släkt utan med frun! Men redan den som läst den första ramsan noggrant inser ju att det här inte är fråga om relation=släkt utan mera relation=kontakt.

Min mammas mormors farfars mor hade nämligen en bror som hette Johannes. Hans dotterson fick en dotter som gifte sig med Edvin. Edvins farmor hade en son som gifte sig med Sylvi Kekkonens syster. Hängde du med i svängarna? Här gick vi först bakåt i flera generationer men sen bar det av mot nutiden igen och efter några hopp med giftermål hit och dit kom vi fram till Urho. Eller hans fru som hade en syster som var gift med…

Jag har gjort ett DNA-test i släktforskningssyfte på ett annat företag och ett är då säkert det här ”släktskapet” skulle inte kunna verifieras med hjälp av DNA. När släktforskarivern griper tag i en kanske det är lockande att bli exalterad över eventuella släktskap med någon känd eller mäktig person. Då kanske källkritiken får ledigt ett tag när man hittar sådana här ”relationer”. 

Lärdom nummer ett här är att inte gå igång på påståenden om att man är släkt med Harald Hårfager eller kung si och så. Det finns mycket ”fake news” på den fronten. Det kan man läsa om i en artikel som finns på nätet: Falska anor sprider sig snabbt.

Eftersom man inte behöver gå särskilt långt bakåt i tiden innan ens förfäder blir en enrom skara – du är en, dina föräldrar två, en generation bakåt till så är de fyra, sen åtta, 16, 32, 64 och så vidare. Efter dessa 6 generationer är det redan 126 personer vars DNA du har en blandning av. Två generationer ytterligare så är de 510 personer. De flesta av dem har syskon och barn och barnbarn så det blir ett otroligt nät av ”relations”. Många av dem har gift sig och brudarna och brudgummarna deras hade också syskon o.s.v. Man kan koppla ihop sig med nästan vem som helst om man har så där många att välja på.

Lägger man till kunskaperna från artikeln jag länkade till ovan, nämligen att det finns otroligt mycket förfalskade släktskap i historien så ska man nog vara ytterst skeptisk till sina påstått kungliga anor. Sörj inte dem, det är mycket mer spännande med alla de ”vanliga” människorna man härstammar ifrån, hurdant liv hade de? Hur gick det till när de flydde under stora ofreden, hur klarade sig den lilla 3-åriga pojken när båda hans föräldrar dog i spanska sjukan? (Det måste han ha gjort eftersom han är din farfars morfar.) Sådant kan man försöka ta reda på och lämna de (troligen) falska kunga-anorna därhän. 

Siv Ekström
Rektor på Medborgarinstitutet i Mariehamn

Läs också

Kommenteringen är stängd.