Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Ögongodis i november

13 Nov , 2020, 15.27 Siv Ekström

 

Häromdagen hörde jag en utmärkt beskrivning av den här månaden: ”November är som en våt trasa som hänger mellan oktober och december.” I alla fall så som vädret just nu gestaltar sig. Min väderapp i mobilen visar bara regndroppar en hel vecka framåt! Visserligen har vi haft så mycket sol och vackert väder hittills den här hösten att det borde räcka och bli över, men det är ganska svårt att lagra den glada känsla som sådant väder ger. Det behövs inte många gråa dagar förrän svårmodet griper tag i oss. I alla fall i ganska många. För om jag ska vara ärlig så lider jag själv inte speciellt mycket av regn och grått väder. Jag brukar hävda att det finns så mycket vackert att titta på även i november så man behöver inte klaga även om det regnar några dagar. Det finns ju regnrockar och paraplyer… Möjligen kan jag gå med på att när det efter en längre grå period blir sol igen så kan jag känna en liten ilning av att ”är det så här fint det är med solsken, nu blir jag extra glad”, ungefär.

Bästa sättet för mig att njuta även av november är att rida ut i skogen på islandshäst. Jag har två stycken och brukar föröka få med en ridsugen väninna för att få båda hästar motionerade på samma gång. Det är också mycket roligare att vara två på turen i skogen och i sanningens namn är det också säkrare ifall något skulle hända. Vi red senast i förrgår och hade ovanligt mycket att tala om så vi kanske inte hann njuta så mycket av det vi såg, men det var fint i alla fall. Det finns alltså så otroligt mycket vackra färger i naturen  – till och med i november! På vissa ställen står det tätt med unga björkar i klungor. Deras tunna grenar har en lila ton som är väldigt fin. Det torra höga gräset vid vägrenen ger bruna, gula, ja oranga toner och till och med litet grönt kan man ännu urskilja. Inne i skogen är det så fint med den dova mörkgröna tallbarrsfärgen och den lite ljusare gröna granen. Något av det bästa är också hasselns eller andra buskars ljust gula eller gröna blad som ännu inte har ramlat på marken. Mot det mörka barrgröna ser de nästan ut som om de svävar. Mellan träden är marken täckt av löv och blad i alla färger, gula och bruna löv blandas med blåsippsbladen som är helt gröna och bara väntar på att få skicka upp blomstänglarna på våren.

Här inne i glasverandan med stora fönster mot öster ser de flesta krukväxterna lite ledsna ut, Någon borde ta sig an pelargonernas vissnade blommor och blad. Men en blomma har alldeles nyss börjat spruta ur sig vackra vita blommor med en lång ceriserosa pistill. Jag fick den i present av någon för bra länge sedan men först nu har jag kommit underfund med vad den heter! Tänk att detta ögongodis här i inne i värmen är en Novemberkaktus!

Novemberkaktus

Siv Ekström
Rektor för Medborgarinstitutet i Mariehamn

Läs också

Kommenteringen är stängd.