Lära för livet eller lära av livet?

Pamela

När man är medelålders

10 Nov , 2020, 19.26 pamelagranskog

 
Bingo. Rosa pelargoner och vita spetsgardiner.

Jag har passerat det där magiska strecket som visar att man har halva livet bakom sig, andra halvan framför (i bästa fall). Maken påstår att jag har varit medelålders en stor del av mitt liv. Om det stämmer vet jag inte, men nu kan jag i alla fall identifiera några tänkbara variabler hos mig själv.

Man vet att man är medelålders när man upptäcker att man gillar:

1. rosa pelargoner (gärna Mårbacka)

2. vita spetsgardiner

3. kåldolmar.

Jag ställde frågan ”hur vet du att du är medelålders?” till mina vänner och insåg, när svaren vällde in, att det är många variabler jag missat. Vad sägs om långkok, Sloggi maxi-underbyxor och Tongåvan i Vega?

Listan omfattar många medelåldersfavoriter som svamp- och bärplockning (gärna med bildbevis), trädgårdsarbete, koka sylt och safta (men bara lite och ibland av plikt). Outfiten (som dottern skulle säga) är ett kapitel för sig: fotriktiga skor, färgglada tunikor och kulturtantskoftor, varma kläder som sitter bra (inklusive långkalsonger i ett tidigt skede) och ibland kjol och klackskor. Reflexväst och gummistövlar inte att förglömma.

Vi fascineras av och fotar årstidsväxlingen i naturen, struntar i strunt och pratar med typ vem som helst om typ vad som helst. Vi myser helst hemma kvällstid med en kaffe- eller tekopp (gärna en bricka under koppen), läser en gammal pocketbok, broderar, stickar, virkar och lyssnar på musik skriven före 1980. Vi roar oss med sudoku eller att veckohandla på Prisma en lördagskväll. Förgången är den tid då vi gick på disco (det heter ”gå på klubb” numera). Vi eldar i spisen och njuter av bastu. Vi uppskattar artiga tonåringar, bejakar vårt grånande hår och kollar vädret på morgnarna. Låter det inte spännande?

Jag minns hur jag (för rätt många år sedan) fnissade åt en elevtext som ondgjorde sig över föräldrarnas medelåldersgeneration. Veckans höjdpunkt för den generationen var Naturväktarna och Tongåvan i Radio Vega. Sina närmaste vänner träffade de högst en gång i månaden, om ens det. ”Vad är det för vänner?” frågade skribenten upprört?

Jag är där nu. Jag fotar mina mårbackor, påtar i mitt trädgårdsland och njuter av att tassa upp före den övriga familjen och sno ihop en semledeg. Bästa medelåldersvän – hur ser din lista ut?

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.