Lära för livet eller lära av livet?

Karin

Svenska dagen-marknad – vilken bra idé!

17 okt , 2020, 00.15 karinihalainen

 
Bilden lånad från Tass och Vidar går på tivoli, del 1

Den här gången träffas vi alldeles på riktigt över en kopp kaffe. Peter bjuder på äppelkaka och jag på kaffe. Vi ska planera Svenska dagen och Svenska veckan i Lahtis. Peter är projektanställd som vår första Luckan-arbetare någonsin och i samband med Svenska veckan har vi tänkt lansera Luckan Lahtis.

Vi har så mycket att fira i år men planeringen går trögt. Pandemin ligger som en tung dimma framför oss och hindren verkar fler än möjligheterna.

-Vi måste ut, konstaterar vi båda efter en lång stund. Svenska dagen-festen måste ske utomhus, det är det enda trygga alternativet just nu.

Vi funderar hit och dit och plötsligt slår idén ner som en blixt från en klarblå himmel:

-Vi ska ordna Svenska dagen-marknad!

Nu blir det fart i oss: vad brukar det finnas på en marknad? Och hur synliggör vi svenskan där?

Peter kommer ihåg marknadsdagar från barndomen i Sundom. Han minns doften av korv och popcorn. Lyckohjulet och lotteriet. Jag ser framför mig marknadsstånden på marknaderna i norra Sverige. Plötsligt börjar vi drömma igen!

Ett par dagar senare samlas representanter från våra svenska föreningar och verksamheter i Lahtis till ett planeringsmöte. Alla tycker att idén är bra och vill vara med att förverkliga den.

Nöjda och belåtna konstaterar vi att pandemin fått oss att hitta nya vägar.

-Svenska dagen-marknad, vilken himla bra idé! Varför har vi inte kommit på det förr?

Peter tar genast itu med att boka utomhusscenen och tälten. Vi ivrar upp några föräldrar att musicera, några att baka och några att grilla korv. Föreningarna ordnar aktiviteter och vi hyr ut loppmarknadsbord. Eleverna får uppträda, alla får sjunga och några får dansa. Och de allra minsta får åka hästkärra efter 4H:s ponnyer. Det blir servering och försäljning, tipsrunda, rodeo, lyckohjul och många andra aktiviteter.

Under några sena eftermiddagstimmar den 6 november fylls grusplanen framför Svenska gården av människor i olika åldrar. Det hörs musik och skratt och det doftar korv, kaffe, glögg och popcorn.

Och det bästa av allt, alla får vara med och dela glädjen med oss!

Välkommen på Svenska dagen-marknad!

Läs också

Kommenteringen är stängd.