Lära för livet eller lära av livet?

Therese

Om att sova i tält

2 okt , 2020, 08.00 therese

 


För bara några år sen var det värsta jag kunde tänka mig att sova i tält. Att tälta var för mig sinnebilden av en massa krångel och bök, en enorm packning med utrustning, sand och barr överallt, insekter i överflöd, att frysa på natten och att vakna i svett. Varför skulle någon vettig människa utsätta sig för det?

Redan innan coronapandemins utbrott bidrog världsläget i allmänhet och en ökande medvetenhet om hållbarhets- och ekonomifrågor i synnerhet till att allt fler valde att fira sin semester närmare hemmet. Flygskam och hyperlokala besöksmål blev vedertagna begrepp och att hemestra har blivit en grej. En trend som coronapandemin i allra högsta grad har bidragit till och något som jag och min familj definitivt har anammat.

Redan under undantagstillståndet under våren så ägnade vi oss åt att upptäcka regionens vandringsleder, något som vi absolut inte varit ensamma om, ibland har det till och med varit svårt att hålla avstånd mellan de andra korvgrillarna ute i skogen. Men under våren föddes också en dröm om att införskaffa ett tält av lite bättre kvalitet än det gamla festivaltältet som senast användes på Provinssirock år 2000.

Så sagt och gjort, efter en del googlande så hade vi ett vandringstält. Och det har faktiskt varit i användning i sommar! Det visade sig nämligen att den yngre sonen tycker om att campa och eftersom utflykterna sällan varit längre än till någon närbelägen strand så har det inte alls varit så bökigt och krångligt att komma sig iväg. Med en bra sovsäck så fryser man inte om nätterna blir kyliga och lägger man upp tältet i skydd för morgonsolen så vaknar man inte badande i svett heller. Sand är oundvikligt, men man vänjer sig.

När jag tidigare avfärdat campinglivet så har jag alltid fokuserat på de jobbiga aspekterna av att sova i tält. Det jag däremot missat är att de positiva sidorna överträffar de negativa. Korven smakar så mycket godare då man äter den ute, de vackra solnedgångarna, att man sover så gott till ljudet av skogens sus, och att det är så mysigt. Och man behöver inte göra det så invecklat heller, de allra flesta gånger som vi tältat så har vi försökt välja en plats i närheten av t.ex. ett sommarkafé, för då kan man gå dit och äta kvällsmat och det blir en del av utflykten.

I helgen har de lovat varmt så då ska vi tälta en sista gång innan vi packar ihop tältet för i år. Har vi tur så får vi kanske uppleva ett norrsken, men om inte så kommer nog den grillade korven vara lika god ändå.

 

Skribenten är forskningsledare på institutionen för kultur på Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad och nybliven campare. 

Om inte annat så gör sig tält snygga i din SoMe-feed

Läs också

Kommenteringen är stängd.