Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Cykelglädje

26 aug , 2020, 13.45 Siv Ekström

 

Sjätte dagen idag som jag cyklade till jobbet. Det är SÅ härligt att göra det och jag förstår inte varför mina ivriga försök att börja med den nya vanan så många gånger har runnit ut i sanden efter en, fem eller tio gånger. Jag har inte särskilt lång väg, bara ca 6 km, så det är precis lagom. Mycket nerförsbacke på väg till jobbet betyder förstås att det är mycket uppför på hemvägen, men det gör ingenting bara man inte är stressad. Tar man det lugnt så kommer man alltid hem till slut. Det får bara vara så att det tar 25 minuter på morgonen och 30 minuter på eftermiddagen. Det är enligt högst ungefärlig tidtagning och jag har ingen annan att tävla med än mig själv. Tanken är att det ska vara skönt och trevligt, inget kämpande och svetten ska INTE rinna.

Slemmern

Det sköna består inte bara av vacker omgivning och strålande morgonsol som glittrar i Slemmerns vatten. Det är också skönt att hinna fundera på dagen som just har börjat eller vad jag ska göra på kvällen. Det är skönt med den friska luften och faktum är att man är piggare hela dagen efter morgonens cykeltur. Undrar om det till och med är så att man sover bättre på natten sen. 

En sak har förundrat mig både nu i år och tidigare år. Att bilisterna är så hänsynsfulla! Numera saktar de farten redan när de ser att jag är på väg mot ett övergångsställe. Förr i världen fick man stå vid övergångsstället en stund och stirra på dem när de kom farande och var nästan tvungen att sticka ut cykelhjulet lite grann för att få dem att stanna. Vid övergångsställena är jag alltid inställd på att hoppa av, men när bilisterna i ett så tidigt skede saktar ner går det ofta att cykla över. Det är också en fördel med det här cyklandet – att jag blir på gott humör av alla snälla och hänsynsfulla bilförare!

Det finns en rondell på min väg mot Mariehamn och i går morse var det en stor blå paketbil med ung chaufför i som överraskade med att stanna för mig när han var på väg in i rondellen. Vid ett annat övergångsställe var det en äldre man i en mopedbil som utan att blinka körde förbi utan att stanna. Han puttrade bara vidare utan att till synes ägna mig en tanke. Det är väl för litet urval för att man ska kunna uttala sig generellt om åldrar och kön, men åtminstone kan vi konstatera att de unga männen nuförtiden är glädjande hänsynsfulla! 

Nu utlovas det fint väder hela veckan och först till veckoslutet ska det komma regn. Och sen ser det också ganska bra ut. Det heter ju att det inte finns dåligt väder – bara dåliga kläder, så om man skulle ta och gardera sig med ett lämpligt regnställ så kanske det går att fortsätta med cyklandet hela hösten?

Siv Ekström

Läs också

Kommenteringen är stängd.