Att coronakrisen ställer till det för många branscher har knappast gått någon förbi. Inte minst för besöksnäringen. Men krisen banar också väg för nya sätt att uppleva en plats. Visit Faroe Islands är sedan tidigare kända för sina innovativa kampanjer och för några veckor sedan lanserade de sin senaste kampanj, Remote Tourism, alltså fjärrstyrd turism. Vid givna tidpunkter kan man alltså från sin dator eller telefon styra en person som är utrustad med kamera, betraktaren bestämmer helt och hållet vart personen ska gå och får på så vis uppleva Färöarna ur ett first person-perspektiv.
Vill man uppleva mera av just Färöarna så kan man också gå in på deras Sheep View. På Färöarna finns nämligen ingen Google Street View, däremot så har de över 80 000 får, alltså fler får än invånare. Så att fästa 360-kameror på fåren är helt klart det bästa sättet att kartlägga Färöarna, något som färöingen Durita Dahl Andreassen hade insett. När Google fick höra talas om Duritas initiativ, bestämde de sig för att hjälpa färöingarna genom att förse dem med kameror.
Ett Sheep View-får på Färöarna
Islänningarna har också corona-anpassat sig! Genom kampanjen #icelandathome uppmanar Inspired by Iceland folk att dela med sig av sina bästa Islandsminnen och på så vis uppleva Island på distans. Kul sätt att behålla en god relation med sina besökare även under kristider.
Vill man turista lite närmare våra hemtrakter, men ändå på distans så tycker jag att man ska besöka det digitala skärgårdsmuseet Skären. Det digitala skärgårdsmuseumet Skären har utvecklats inom ramarna för KulturÖsterbottens projekt Museilotsen. I Skären får du bekanta dig med den fiktiva familjen Sjöberg, som lever i den österbottniska skärgården i början på 1900-talet. Genom att följa med familjens vardagsliv får besökaren lära sig mer om bl.a. fiske, säljakt, båtbygge och barnens liv. Museet består av fem teman som lyfter fram livet i skärgården genom föremål, berättelser, bilder och filmer. Ett fint museum som är väl värt ett besök tycker jag. Och nu kan ingen påstå att det är långt till Österbotten!
Nu under coronakrisen blir den digitala upplevelsen det enda alternativet för många människor och det som jag tycker är intressant nu är hur den här mixen av hur en digital och nästan fysisk upplevelse mixas genom det personliga perspektivet. Många kritiserar sociala medier och digitalisering för att det distanserar oss människor från varandra, men samtidigt så kan digitaliseringen, rätt använd och när den är bra gjord, också föra oss närmare varandra. Någonting gott ska det ju komma ur alla kriser.
—
Therese Sunngren-Granlund är forskningsledare på institutionen för konst och kultur vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.
digital turism, digitala museer, digitalisering, remote tourism, sheep view