Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Vårsalong på webben

11 maj , 2020, 21.52 Siv Ekström

 

Den 18 mars stängde vi ner vår kursverksamhet på Medis i Mariehamn. Den veckan stängdes alla skolor och man började med distansundervisning. Vi insåg genast att vi skulle få skrinlägga våra planer på den årliga utställningen med alster från Mediskurser i konst och vävning och andra hantverkskurser. Vi brukar inleda utställningsveckan med en liten programkväll på Medis med musik och dansframträdanden. Ibland har vi haft mannekänguppvisning med alster från sykurser också. Det var tillräckligt sorgligt att så många kurser abrupt klipptes av med allt från tre till fem kurstillfällen kvar – skulle vi inte heller kunna ha vår vårsalong!?

Konstlärare Lin Simons som brukar vara en drivande kraft i planeringen och förverkligandet av vårsalongen var inte rådlös. Vi ordnar en utställning på webben, så kan alla se den oberoende av karantän och andra begränsningar! 

Lin började trumma fram bilder på konstverk, keramiklärarna Siv oh Simon Linney hade i vanlig ordning dokumenterat elevernas alster och kunde ställa upp med bilder i mängder. Textillärare Sara Karrenpalo åkte till den stängda vävlokalen och fotograferade vävarna i vävstolarna och fick dessutom bilder av kursdeltagare som själva tagit bilder av sina verk. Det var mycket jobb, kanske mera än inför den ”vanliga” utställningen. Datanissen Jonny Andersen hjälpte till med domännamn och serverutrymme och lagom till den ursprungliga planerade vernissagen hade de åländska tidningarna reportage om Medis vårutställning på webben.

Textil, akvarell, keramik är några av teknikerna som vårsalongen visar upp.

Och nu kan du som läser det här också ta en tur genom Medis vårsalong oberoende av var du befinner dig. Adressen är https://www.medisvarsalong.ax  VI hoppas att någon kan bli inspirerad av våra elevarbeten och kanske rentav litet uppiggad i vardagen av denna färgrika kreativa blandning.  Det här tror vi att vi vill fortsätta med även efter att den sociala distanseringen har blivit ett minne blott. 

Siv Ekström
Rektor vid Medborgarinstitutet i Mariehamn

Läs också

Kommenteringen är stängd.