Lära för livet eller lära av livet?

Catharina,Livslärd

Kärlek på distans

22 apr , 2020, 06.00 Catharina von Schoultz

 

När min moster med familj utvandrade från Helsingfors till Australien i början av 60-talet var det många som vinkade av dem i hamnen. Men en var inte där – min mormor. Hon klarade inte av att se sin dotter och sina då ännu enda två små barnbarn åka iväg till andra sidan jordklotet. Utan att veta om och när hon skulle få se dem igen och med brev som enda kvarvarande livlina. Telefonsamtal var mycket dyra och jag vet inte om de någonsin umgicks den vägen, men breven blev många. Familjen kom en gång till Finland och hälsade på under den tid momi ännu levde. Det var i början av 70-talet och vid den tiden hade hon fått flera barnbarn. Jag minns att vi kusiner tyckte det var jättespännande att träffa våra Australienkusiner som vi bara hade sett på bild före det.

Också min dotter har utvandrat till ett land långt borta, men tack vare all teknik och relativt förmånliga resebiljetter har vi kunnat umgås rätt mycket i alla fall. Det känns absolut inte som om jag förlorat henne, som antagligen måste ha varit vad min momi upplevde på 60-talet. Vi har setts på riktigt några gånger per år, men via videosamtal ses vi varje vecka. Vi kan följa med familjens vardag och det finaste är att vi blivit en del av också vår dotterdotters liv, trots att vi aldrig bott i samma land. Hon känner igen oss och det går ju rätt bra att läsa sagor och leka tillsammans också via telefonen.

Händelserna de senaste veckorna har ändå fått mig att tänka en hel del på min momi igen och kanske till en del börja förstå hur det måste ha känts för henne den där dagen hennes älskade barn och barnbarn åkte iväg. Världen var stor och ogripbar och kontaktmöjligheterna få.
Ännu vet ingen vad den pågående coronakrisen kommer att föra med sig, hur länge den kommer att dröja och hur världen kommer att se ut efteråt. I ett slag känns det som världen blivit större igen, mer onåbar, men också farligare. Kanske vi levt i en förunderlig parentes med obegränsade globala möjligheter de senaste tjugo- trettio åren, kanske vi nu kommer att återgå till det mer normala och på sikt hållbara?

Ingen vet. Men under tiden umgås vi allt mer intensivt via olika digitala länkar. Idag inte bara vi som har våra barnbarn ute i världen utan också de som bor granngårds. Visst går det riktigt bra och hade den möjligheten funnits för min momi tror jag också hon hade klarat av att vinka av familjen vid båten. Men ändå – vad jag saknar de där små armarna kring min hals, på riktigt.

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.