Lära för livet eller lära av livet?

Helsingfors arbis

En hushållslärares tankar

3 apr , 2020, 08.07 arbishelsingfors

 

Fredagen den 13 mars var ingen bra dag. På eftermiddagen meddelade Helsingfors borgmästare att arbetarinstituten avslutar sin undervisning för att skydda riskgrupperna. I sig ett förståeligt beslut, men dock en chock. Några dagar tidigare hade vi haft en härlig kurs med underbara kursdeltagare. Kursen hette Grekisk mat till Abbatoner och stämningen var på topp. Vi lagade mat, sjöng och åt alla tillsammans i äkta tavernaanda.

Känslorna beslutet väckte var både chock och sorg. Ett abrupt slut på terminen gjorde att allt kändes oavslutat och jag kände en stor sorg över att inte få träffa mina elever och kolleger igen och inte få säga adjö.

Nu har det gått några veckor och vi börjar alla vänja oss vid situationen. Fortfarande känns det lite overkligt men nu gäller det att anpassa sig till det inskränkta liv vi lever nu. I och med att också många restauranger stänger, blir maten som vi lagar hemma ännu viktigare.

För oss som är friska gäller det att laga näringsriktig mat men nu när situationen är lite deprimerande skall vi också ibland unna oss något dekadent, kanske det är tid att baka en läcker chokladkaka? Eftersom vi skall undvika att gå till butiken i onödan, lönar det sig att ha en inköpslista med när du besöker butiken. Kanske du till och med gör en veckomeny som underlättar att veta vad du kommer att behöva under veckan. Vi skall gärna köpa lite mera än vanligt när vi går till butiken så att besöken blir färre, men samtidigt bara sådana ingredienser som vi sedan äter upp. Mat som kastas bort är inte till nytta för någon. Kom också ihåg att detta är en ypperlig tid att kolla igenom vad som finns i frysen och använda det.

För er som har insjuknat, var snälla mot er själva. Ät sådant som ni tycker om och kan få ner. Kalla rätter och drycker fungerar ibland bättre än varma. Kom ihåg och dricka tillräckligt och sköt om er. Jag hoppas vi alla ses på Arbis i höst.

Hälsningar, Tove

Tove Lindqvist jobbar som hushållslärare vid Helsingfors arbis

Olivbröd och tavernastämning i Arbis undervisningskök

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.