Lära för livet eller lära av livet?

Therese

5 kulturupplevelser från hemmasoffan

18 mar , 2020, 14.45 therese

 

När pandemin blev ett faktum så befann jag mig utomlands på arbetsresa. Förutom att det blev väldigt att bråttom att ta mig hem då alla flyg blev inställda så är jag nu också i hemkarantän och får sköta såväl arbete som sociala kontakter på distans. Med det sagt så går det ingen som helst nöd på mig.
Att pandemin slår hårt på många branscher nu är dock ett faktum och hur världen ter sig sen när detta är över kan vi i dagsläget bara gissa oss till. Min egen bransch; kulturbranschen, drabbades genast hårt då samtliga arenor för kultur har tvingats sätta sin verksamhet på paus och det drabbade i sin tur alla frilansande kulturarbetare som från den ena dagen till den andra blev med sina inkomster.
Kulturen är förstås inte högprioritet i en kris som denna, för att överleva så behöver egentligen bara människans grundläggande behov av föda, vatten och omsorg tillfredsställas. Men för att hålla ihop våra samhällen och hitta våra bättre jag så behövs också kultur.
Därför är det glädjande att se att så många initiativ görs nu för att dels stärka kulturen, men också för att den ska nå ut till sin publik:

1. Kultur under tiden, är ett ny tillfällig bidragsform initierad av Svenska Kulturfonden och föreningen Konstsamfundet ämnad för kulturarbetare och -institutioner som drabbas av coronakrisen.

2. Moderna Museets soffvisningar. Moderna Museet erbjuder guidade visningar live på Instagram och Facebook varje dag kl. 13.00 (finsk tid) fram till 29.3.2020.

3. Travelandleisure.com har samlat virtuella turer från tolv berömda museer runtom världen. Bland annat kan man göra ett virtuellt besök på Guggenhem i New York, Uffizierna i Florens och Musée d’Orsay i Paris.

4. Historier inom finsk konst är ett antal kortfilmer producerade av Ateneum som presenterar de kända finska klassikerna i ett nytt ljus.

5. Konserthallen Berliner Philharmoniker bjuder på gratis musik i 30 dagar.

Trots all osäkerhet som vi lever med just nu så får man ändå glädjas över hur flexibla, kreativa och förändringsbenägna vi människor ändå är.

Therese Sunngren-Granlund är forskningsledare på institutionen för konst och kultur vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.