Lära för livet eller lära av livet?

Martin

Det behövs så lite

17 mar , 2020, 08.21 Martin Näse

 

Drygt 40 plusgrader på dagen, ingen luftkondionering, elbelysning från några 12 volts solpaneler. Välkommen till HVC på ön Mar i Senegal!

På hälsostationen jobbar två personer, en sjukvårdare och en barnmorska. De tar emot patienter, ger råd och delar ut mediciner. De hjälper öns nya barn till världen. Det bor ca 6000 personer på ön, i tre skilda byar.

Ön ligger i deltaområdet Sine-Saoloum. En föderska dog här vid jultiden. Komplicerad födelse, blödningar. Det blev natt, hon måste fås till sjukhus på fastlandet. Man sökte en hästskjuts till stranden, det behövdes också en båtförare över till fastlandet. De hittades, men det tog för lång tid. Hon förblödde och dog.

En lycklig, nybliven mamma sitter på sänganten med sitt spädbarn inlindat i en filt. Allt gick bra den här gången. Familjen finns omkring henne. Det händer sig att en patient tas in för vård, eller att en föderska stannar kvar efter förlossningen. Då är det familjen som kommer dit, stannar kvar och förser patienten med mat.

Stationen har ingen egen hästskjuts, men nog en ”pirog” — en tradtionell träbåt av långsmal modell. Man kallar den sin ”ambulansbåt”. Problemet är att motorn, en 15 hästars aktersnurra, har pajat och man har inte råd att fixa den.

Det är så lite som behövs här. En ordentlig reparation av aktersnurran, eller en ny motor. Då skulle man kunna erbjuda full säkerhet, enligt den lokala normen, på det här ”sjukhuset”.

Läs också

Kommenteringen är stängd.