Lära för livet eller lära av livet?

Pamela

När vi mötte en ängel

25 feb , 2020, 14.04 pamelagranskog

 
I dag var det vår tur att möta en ängel.

När Lina och jag stiger av spårvagnen utanför järnvägsstationen vänder en äldre dam, som kommit med samma spårvagn, sig mot oss.

”Den lilla flickan har ett så vackert leende. Jag var tvungen att komma fram till er och säga det. Det är så vamt och fint”, säger hon på finska och ser på oss med varma och glada ögon.

”Vet du vad, Lina. Det där var nog mommos hälsning till oss i dag”, säger jag när vi skilts åt från damen.

I dag hade nämligen vår mamma och mommo fyllt 80 år. Vid hennes grav finns färska blommor och många ljus. Hemma firar vi, precis som förr, med en kaka. För vi har lärt oss att man visst kan fira födelsedag med någon som har dött.

Och just denna dag, när jag själv förstulet torkar tårarna flera gånger om, får vi en liten hälsning. En liten flicka, som vet vad sorg är och som ofta säger ”du vet hur det är med mig och gamla tanter” när hon ömmar för äldre människor som hon ser på gatan, får möta en gammal tant som ser henne och hennes leende.

”Vår uppgift är att låta det goda och fina leva vidare”, säger jag till Lina. För just i dag, 25.2.2020, har vi fått en hälsning av en ängel, en ängel som vi möter i form av en gammal tant med varma ögon.

Pamela Granskog är modersmålslärare som numera jobbar med skol- och läroplansutveckling på nationell nivå

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.