Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Blått är årets färg

31 jan , 2020, 07.21 Siv Ekström

 

Får i svensk TV lära mig att blått är årets färg i inredningssammanhang. Den ärtiga kvinnan som gästar studion visar exempel på blåa grejer som man enkelt kan få sitt vardagsrum att hänga med i trenden med. Det räcker med tre inslag så har man fått in det nya i sitt vardagsrum: till exempel en blå kudde, en blå pläd och en blå vas. Men om man har ont om pengar och inte har råd – ja då räcker det med en blå vas!

Blå vas…

Ursäkta mig, men är det faktiskt nödvändigt att man ska följa allehanda trender när det gäller inredning. I och för sig kan jag förstå att om man har ett rum som ställdes i ordning när allt skulle vara grått och svart och börjar tycka att det är lite tråkigt så kan det vara kul med en blå färgklick, men ska den som just har skaffat sig en röd färgklick nu vara tvungen att gömma den röda kudden eller köpa ett nytt kuddöverdrag i blått i stället!? Annars är man väl hopplöst omodern!?

Efter att vi nyligen målade om väggar och tak i sovrummet hemma skulle vi skaffa nya gardiner. De gamla gardinerna har hängt här i alltför många år (mer än 20) och de gjorde ingen glad. Så det hade ingenting med någon trend att göra. Jag gick till en butik som säljer gardiner och ville titta litet. När expediten slet fram ett av proven och utbrast att det här är den senaste trenden (jag har glömt vad det var, men det var inte blått) skrattade jag och sa att det är nog det sista argumentet du ska försöka med mig – jag bryr mig inte om trender utan det ska vara något jag trivs med. 

Eftersom de där gardinproverna var litet onödigt dyra gick jag till en vanlig tygbutik. Där botaniserade jag bland tygrullarna och hittade tyger som var minst 10 euro billigare per meter. Hittade ganska snabbt ett favorittyg – det var gröna blad och röd blomma i stort format och kändes livfullt och glatt och skulle passa utmärkt i rummet med kalkvita väggar. MEN just innan de satte saxen i tyget bestämde de sig för att mäta om det skulle räcka till. Det gjorde det inte! Tre gardiner till två fönster är liksom inte riktigt ok, så det blev att tänka om. Synd, för jag gillade verkligen tyget och hade också hittat ett snyggt sängtäcke i en fin grön nyans som skulle passa utmärkt.

På andra plats i tygbedömningen hade ett tyg med vit bakgrund och stora stiliserade blad i blåa, roströda och gula nyanser kommit. Det tog ett tag att komma över besvikelsen över att det inte ordnade sig med favorittyget – personalen kontaktade till och med fabriken för att kanske få fram en längd till men det fanns inte att få tag på. Men bladtyget var snyggt och så visade det sig dessutom att sängtäcket också fanns i blått, så efter litet betänketid blev det affär. Ni har redan räknat ut det eller hur: helt ovetande har vi alltså lyckats få ett sovrum inrett i årets TRENDFÄRG! Det blåa sängtäcket är redan på plats, så nu återstår det bara att fålla gardinerna så att man kan njuta av det trendiga sovrummet. 

Siv Ekström

Läs också

Kommenteringen är stängd.