Lära för livet eller lära av livet?

Moa

Varför är du så svart?

27 jan , 2020, 07.36 Moa Thors

 

I min uppdaterade presentation här på Livslärd konstaterar jag, att det som får mig att skriva ofta är något som gjort mig glad och som jag vill dela med mig av. Så vad är det då som gör mig glad denna sista söndag i januari? Jo, till exempel att solen lyser rakt i mina ögon ännu sent på eftermiddagen när jag går ut på promenad. Och gatubelysningen som tänds när solen officiellt går ner är helt onödig. Visst kommer den ännu att behövas den här tiden under regniga dagar, men i dag är det solens långa strålar som gäller. Det får mig att le. 

Jag ler också när jag ser min hund fylld av glädje galoppera iväg i skogen för att plötsligt tvärstanna och kolla att jag hänger med. Det värmer. Likaså blir jag glad av minnet av festen som jag var på tidigare i helgen, en fest som präglades av värme och gemenskap. Sånt gör gott.

Tankarna går vidare till Educamässan och de två invandrare, Natali från Ukraina och Dam från Senegal, som i Bildningsalliansens paneldiskussion berättade om sin lyckade integration på svenska. Båda har idag jobb som de trivs med och uppskattas för.
Själva såg de att den praktikperiod de hade fått vara med om i olika skolor, var en av nycklarna till framgång. Förutom den naturliga språkträning som praktiken innebar, lärde de känna vår kultur i vardagen. Och barnens fördomsfria förhållningssätt och nyfikenhet gjorde att de blev en naturlig del av skolgemenskapen. 

Tänk om vi alla kunde behålla barnets nyfikenhet och inte förvandla den till rädsla för och misstänksamhet mot det okända. Vi behöver inte som barnen i skolan fråga Dam varför han är så svart, men vi kan visa att vi uppriktigt är intresserade av dem vi möter. Att se varandra är nyckeln till gemenskap.

Moa

P.S. Är du nyfiken på vad Dam svarade på barnens fråga om hans hudfärg? – Jag duschar mig varje morgon med svart schampo. Och så log han brett.

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.