Lära för livet eller lära av livet?

Martin

Simsalabim

18 Dec , 2019, 21.54 Martin Näse

 

Makten tar till illusionskonster för att rikta blicken bort från det väsentliga.

I Grekland har Salam Aldeen, en dansk-irakier, grundat en frivilligorganisation som hjälper flyktingar i Moria-lägret på ön Lesvos. Dokumentären ”Humanity on Trial” som finns på Yle Arenen visar hur Salam för ett par år sedan greps av myndigheterna och anklagades för människohandel, men till slut frigavs. Humanitär hjälp kriminaliserades och frivilliga biståndsarbetare anklagades för brott. Uppmärksamheten riktades åt annat håll, fel saker problematiserades.

I USA, ja – vad ska man säga… Donald Trumps och hans stabs agerande väcker inte längre någon förvåning. Det har blivit legio att ur en del munnar och på en del some-konton kommer det ut vad som helst. Många gillar allt som är förenklat och fokuserar på syndabockar och enkla lösningar. Politiska motparter och allmänheten tvingas följa med in i det nya fokuset.

I Finland har det knappast undgått någon att Al-Hol är ett flyktingläger i Syrien. I lägret finns 70 000 personer, bland dem finns 11 kvinnor och ca 30 barn som har finländskt medborgarskap. Finlands riksdag och finska media har i flera veckor fokuserat på problematiken kring dessa finländare. Fast till sist fokuserade man bara på utrikesminister Pekka Haavisto och lagenligheten i hans agerande i frågan.

Det hela började kännas som ett illusionstrick även om det kanske inte var meningen så. Den stora bilden handlar om 70 000 människor från en förlorande part i ett inbördeskrig. De bor mot sin vilja i ett läger under usla förhållanden – kanske som när finländare från den röda sidan (också deras barn) hölls i det beryktade Dragsvik-lägret efter inbördeskriget 1918.

Enligt internationella konventioner som Finland undertecknat ska man garantera mänskliga rättigheter (bl.a. till rättslig prövning) och man ska hjälpa sina medborgare. Men i en civiliserad stat borde man sedan övergå till att fundera på om man kan göra något åt själva huvudproblemet. Finland är en del av EU och Europa. Vi borde fixa läget för den lilla gruppen medborgare, men vi borde se också de 70 000 övriga i lägret som finns i Europas omedelbara närhet. Och i synnerhet borde vi prata mera t.ex. om 80 000 flyktingar bara i Grekland, 17 000 av dem i Moria-lägret på Lesvos.

* * *

Jag mötte Salam Aldeen i aktion på Lesvos för en månad sedan. Med frenesi och hjärta gav han järnet med sitt Team Humanity Denmark, jag fick hjälpa till på ett hörn.

Nu är han gripen igen! Sedan ett par veckor tillbaka sitter han på nytt anklagad för människohandel.

Illusionisterna är på scenen igen.


Martin Näse arbetar med utveckling i en lärandeorganisation och funderar på världens gång

Läs också

Kommenteringen är stängd.