Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd

Allt räknas

4 Dec , 2019, 08.34 arbishelsingfors

 

Bland det bästa du kan göra för din hälsa är att röra på dig. Det handlar inte bara om tuffa och långa träningspass utan snarare om en aktiv vardag. Små vardagssysslor, trappor i stället för hiss, korta promenader, pausgymnastik; allt räknas.

Vi lever i en värld där det är allt vanligare att vi sitter på jobbet i flera timmar, sitter på väg till och ifrån jobbet och ännu framför datorn eller teven under fritiden. Nya studier visar att all rörelse räknas, oavsett om du bara rör på dig ett par minuter. Det viktiga är inte intensiteten i träningen utan det att musklerna aktiveras.

Så om du sitter mycket ska du se till att resa dig upp från stolen minst en gång i halvtimmen, gärna ta några steg eller göra pausgympa. Och visst är det också bra med träningspass ett par gånger i veckan för muskelstyrkan och konditionen, men det räcker alltså inte om man sedan sitter resten av tiden.

Gör det enkelt!

Man behöver inte göra det så krångligt med gymnastikövningar. En effektiv och lätt rörelse är att resa sig upp från stolen och sätta sig ner igen så att man bara nuddar stolen och upprepar det 10 gånger. Gör man det flera gånger längs med dagen får man jättebra träning för både lår- och bakmusler.

Sitter man mycket är det också bra att komma ihåg att t.ex. rulla axlar och sträcka på ryggen. Vi som jobbar på Arbis har ett program för pausgymnastik som dyker upp på vår datorskärm en gång i halvtimmen och påminner oss om att sträcka på benen och aktivera muskler som annars är oanvända vid skrivbordet. Min väninna ställer en äggklocka att ringa efter 30 minuter när hon distansjobbar hemma. Så alltid behöver det inte vara den modernaste tekniken som gäller. Vad tror du skulle fungera för dig, vilka är dina bästa tips för en aktivare vardag?

En kort paus under lärarmötet och kreativiteten flödar igen. Kroppen och knoppen tackar!

Birgitta Lindberg, planeringsansvarig lärare i motion, hälsa och välmående vid Helsingfors arbis

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.