Lära för livet eller lära av livet?

Catharina

Det går över

10 okt , 2019, 22.52 Catharina von Schoultz

 

Det går över – är det det som menas med ordet övergångsåldern? Det som går över är ju entydigt barnafödande och menstruationer, men kanske det döljer sig också annat i ordet? Den gångna sommaren har varit läsningens – äntligen – och bland all litteratur av olika slag ramlade jag också över en bok om den här tiden i varje kvinnas liv. Högst aktuell för mig personligen och beskrivningarna av värme som helt plötsligt och när som helst sprider sig genom kroppen känns välbekanta.

I vår kultur upplevs den här perioden i en kvinnas liv fortfarande som lite skamlig och något man helst inte ska prata om. Den ses som något negativt och förknippas ofta med en förlust av något. Fruktbarhet, men ofta också attraktivitet och betydelse. Som om vi kvinnor skulle förlora vår roll och mening, då vi inte längre kan sätta barn till världen. Ändå är det inte alls de känslor som rör sig i mitt eget inre då jag befinner mig mitt i det hela. Jag känner snarare frihet och något som kunde beskrivas som ett äntligen – nu får jag leva mitt liv på mina egna villkor. Min kropp är nu helt och hållet min. Visst är spegelbilden inte längre vad den varit, men konstigt nog berör mig alla skavanker inte på samma sätt som förr. Tvärtom, jag känner en viss ömhet och stor tacksamhet för allt det min kropp givit och burit mig igenom. Det är fint att se spåren av så många skratt kring ögonen, att bli påmind om babylycka men också om sådant som var tungt då det skedde, men som jag klarat av.

Så kanske det som går över är den starka självkritik som många av oss kvinnor känner, kanske rädslan för att göra eller vara fel, för att inte duga. Så onödiga känslor som inte sällan leder till att vi sätter hinder för oss själva och inte vågar leva det liv vi vill och skulle kunna. Kanske det faktiskt är så som äldre kloka kvinnor i alla tider sagt, men man som yngre har så svårt att tro och förstå. Att livet blir bättre ju äldre man blir. Men tänk vad konstigt att man måste komma dit själv innan man verkligen förstår vad det innebär.

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.