Lära för livet eller lära av livet?

Karin

Föder våld våld?

7 okt , 2019, 16.46 karinihalainen

 

En alldeles vanlig kväll sjunker jag ned i TV-soffan och börjar bläddra mellan kanalerna. Klockan är mycket och jag vill bara underhållas en stund innan det är dags att gå till vila. Jag går från kanal till kanal.

Det jagas, skjuts, sparkas och slåss. Blodet sprutar och musiken skenar iväg. Maken sover och jag känner hur pulsen stiger.

Jag reser mig och går upp till övervåningen för att säga god natt till tonåringen. Det är tyst i rummet, sånär som på några kraftiga utrop som kommer från sonen. Där sitter han med hörlurarna på och spelar dataspel. Jag ser en gevärspipa i förgrunden och förstår att det är han som är på jakt efter fienderna som ska dödas.

Maken snarkar gott i TV-soffan och jag låter Tians nyheter underhålla mig. Det är terrordåd, eldiga Brexit-diskussioner, fräcka Trump-twittrar och våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Och så detta fruktansvärda våldsdåd i en av våra skolor här i tryggaste Finland.

Inte det första och inte det andra. Utan ett i raden av våldsdåd som utförts av skolans egna elever.

Jag mår dåligt. Skolan är min vardag, mitt andra hem. Det här våldsdådet hade kunnat hända här, i min trygga värld.

Jag rätar på ryggen och lyssnar uppmärksamt på resten av sändningen. Nyhetsuppläsarna frågar hur detta kunde hända och expertisen funderar på hur det skulle ha kunnat förebyggas. Alla är överens om att samhället behöver fler nätpoliser och fler skolkuratorer. Strängare regler när det gäller vapenlicenser, bättre mentalvård och tryggare skolhus.

Men varför säger ingen det som alla vet, nämligen att våld föder våld. Att det första vi måste göra för att få bukt med det ökande våldet i samhället är att städa upp i vårt samhälle, t ex genom att börja med massmedian. Utrota allt underhållningsvåldet på film och i spel. Ha stenkoll på internet. Nolltolerans när det gäller hatretorik. Och fundera noggrant på vilka nyheter som serveras allmänheten.

Vi måste helt enkelt ta avstånd från våldet, visa att ingen behöver det. Och i alla fall att vi inte är villiga att betala för det!

Eller är det inte längre så att våld föder våld?

Har talesättet gått ur tiden?

Läs också

Kommenteringen är stängd.