Lära för livet eller lära av livet?

Catharina,Livslärd

Många bäckar små

15 sep , 2019, 15.46 Catharina von Schoultz

 

Min man kom häromdagen hem med en parkeringsdosa han fått som företagsgåva. Dosan fungerar så att när bilen stannar så visar den upp den tid bilen stannat. Den kan då användas i stället för parkeringsskiva och kan säkert rädda en och annan glömsk från att få böter. På min fråga var dosan får sin energi ifrån visade det sig att den går på batteri. Ett batteri som ska produceras, dvs både slukar energi och skapar avfall. Jag låter företaget som producerat och de som köpt in en sådan här gåva vara osagt, men att någon tycker att det här är en bra idé gör mig mycket fundersam, eller egentligen rätt upprörd.
Överallt talar vi om klimatkris och att vi alla måste bidra till att minska utsläppen för att motverka det som är på gång. Att då välja en batteridriven grunka framom att ställa in sin parkeringsskiva för hand känns ofattbart, totalt onödigt och helt enkelt oansvarigt. Hur har man ens kommit på en sådan här idé i dagens värld?

Det här exemplet råkade jag stöta på, men det finns många andra lika onödiga prylar och program etc som tillsammans slukar en hel del energi och driver på klimatförändringarna. Det är mycket vi kan göra om vi mer medvetet börjar reflektera över vår konsumtion och dess långtida effekter på miljön och därmed oss själva. Ansvaret ligger hos oss alla. Många bäckar små!

Läs också

Kommenteringen är stängd.