Lära för livet eller lära av livet?

Catharina,Livslärd

Greta och Hans

23 apr , 2019, 06.00 Catharina von Schoultz

 

Ser på Greta Thunbergs tal inför ledamöter i EU-parlamentet. Hon för fram sitt mycket viktiga budskap på det lugna och sakliga sätt vi vant oss vid att förknippa med henne. Men när rösten brister och tårarna kommer fram skär det kraftigt i mitt hjärta. Helst skulle jag bara vilja ta henne därifrån, krama om henne och säga att allt blir bra. Men det skulle nog inte hjälpa. Hon är övertygad om att världen håller på att gå en snabb förstörelse till mötes och hennes reaktion skulle antagligen vara densamma som mina egna 16-åriga döttrar hade i tiden. Hon skulle stänga dörren inför näsan på mig och säga att jag inte förstått någonting. Och mycket möjligt att hon har rätt.

Greta har på kort tid blivit ett fenomen. Hon blev inom några veckor ett ansikte de flesta känner igen, mycket tack vare en enorm delningsfrekvens inom sociala medier. Det hon säger understöder jag till fullo och jag hoppas att den starka väckarklocka hon utgör ska få beslutsfattare, näringsliv och vanliga konsumenter att reagera. Klimatkrisen är ett faktum. Ändå kan jag inte komma ifrån de starka olustkänslor jag får då jag ser henne så tydligt lida av det budskap hon för fram. Hon vill att vi ska få panik och hennes egen panik glimtar emellanåt fram väldigt tydligt, så som i talet jag refererade till i början. Att hon får tillträde att tala inför högsta beslutande organ runtom i världen lär förstärka hennes panik ytterligare. Om inte ens de har lösningar på den här situationen utan också de lägger ansvaret på hennes 16-åriga axlar – vart är världen på väg då?

Det är ett stort, ja enormt, ansvar att bära. Utan att vilja förringa den problematik Greta för fram undrar jag ändå om vi vuxna här bär vårt ansvar för både henne själv och de barn och unga hon representerar på rätt sätt genom att ställa henne i så starkt strålkastarljus och därmed utsätta henne för det hon nu går igenom. Pressen och förväntningarna är extremt starka. Kan inte låta bli att fundera över om det handlar om mer än den skrämmande fakta hon för fram? Använder vi vuxna henne som en form av symbol för vårt eget dåliga samvete? Blir hon det medel vi så väl behöver för att rena samvetet? Låter vi henne bära lidandet för att därmed befria oss?

Det finns en person jag så gärna skulle vilja att Greta skulle få möta. Han kunde kanske lindra hennes panik något och också sätta perspektiv på mycket av det som händer idag. De kunde t o m prata sitt eget modersmål båda två då de skulle träffas. Tyvärr är det ändå inte möjligt, eftersom Hans Rosling lämnade jordelivet för något år sedan. Jag tror att han med den digra fakta han alltid byggde sina resonemang på skulle kunna hitta ljusglimtar och framkomliga vägar också i dagens situation. Men framförallt skulle han kunna ge Greta och alla de unga som nu klimatstrejkar runtom i världen det som är den viktigaste drivkraften bakom all förändring. Nämligen hopp. Hopp om att det finns en framtid, trots allt.

, , , ,

Läs också

2 kommentarer

 1. HBL hade i dag (25.4) en bra artikel om Greta och om näthatet hon utsätts för.
  Det är ju ingen okomplicerad fråga det här. Mycket på nätet är fabricerat för att skapa rädsla och oro. Vi gör därför klokt i att lämna internet ibland och mötas människa mot människa.
  Greta har hittat den kraft gemenskap med andra ger.
  Det här bara som kort kommentar till ditt inlägg här som är både tankeväckande och bra.

  • Catharina skriver:

   Tack för din kommentar! Läste också Hbl-artikeln med intresse men sedan också (tyvärr) kommentarerna under den på fb. Skrämmande. Varifrån kommer allt hat och behovet att smutskasta varandra? De sociala medierna tar verkligen inte alltid fram det bästa i oss människor. Polariserar oss ytterligare. Faran är att de ”goda” rösterna så småningom tystnar där eftersom den hätska stämningen tär så.
   Jag önskar Greta allt gott och hoppas att hon inte ska behöva lida av de otroliga påhopp av vuxna människor hon utsätts för på nätet. Hoppas hon håller sig långt borta därifrån och får fortsatt energi av alla de både unga och äldre hon ger mening och livskraft med sitt idoga arbete.

Kommenteringen är stängd.