Lära för livet eller lära av livet?

Karin

Röstar du på barn-, djur-, klimat- eller e-sportpartiet?

5 apr , 2019, 00.12 karinihalainen

 

Det första man ser när man hoppar av bussen framför vår skola är valaffischerna. Det är minst tio meter valreklam som formligen ropar åt oss pedagoger att prata politik med eleverna. Så det har vi gjort de senaste veckorna på samhällsläran. Och ännu en gång har jag blivit överraskad av hur stort eleverna tänker.

Till att börja med bekantade vi oss med själva saken. Vad är riksdagen? Vad gör man där? Vilka politiska partier finns det? Hur blir man kandidat?

En halv lektion gick åt till att kompromissa oss igenom HBL:s valkompass. Resultatet var att vi erbjöds sex olika partier som sympatiserade med våra åsikter. Vi funderade på varför och på vad som egentligen är viktigt för oss här och nu och i framtiden. Vi pratade om vilka möjligheter en kandidat har att bli invald i riksdagen och oroade oss lite över hur det ska gå för skolans två mammor som ställer upp i valet.

Sedan satte vi igång med hårt arbete! Vi skulle skapa vår egen politiska marknad. Eleverna jobbade i smågrupper och bildade nya partier. Instruktionen var att tillsammans fundera på vad som är viktigt för just den här gruppen. Partiet fick ett namn, ett partiprogram med minst fem punkter samt en logga. Sedan improviserade eleverna en ”reklamfilm” där de fjäskade till åhörarna om deras röster.

Du kan tro att det var spännande att se deras presentationer! Fatta vilken politik våra fyror skulle bedriva om de fick makten:

BarnPolitik vill hjälpa barn som inte har det så bra hemma, få slut på tillverkningen av alkohol och droger, införa mera gymnastik i skolan och ta hand om Östersjön.

Gröna djurens agenda är att förbättra djurens villkor genom att ta bort hundar från familjer som missköter dem, se till att hästarnas spiltor är tillräckligt stora, förbättra veterinärvården och se till att djur inte blir övergivna.

Klimatpartiet vill öka antalet elbilar och solpaneler, plantera mera träd, skräpa mindre, göra flygresorna miljövänliga och få människor att ta tåget istället för bilen.

E-sportpartiet fokuserar på bättre spel med fler nivåer, fler fordon och tekniska lösningar som gör dem tillgängliga för alla.

Nepsu värnar om att husdjuren sköts väl, att borttappade djur omhändertas och att ägarna kontaktas så snabbt som möjligt.

För att kunna genomföra skolans eget riksdagsval gjorde varje elev också en valaffisch som nu finns upphängd i korridoren. Flera meter valaffischer, precis som bredvid busshållplatsen!

I onsdags startade förhandsröstningen men jag tror vi satsar på en traditionell valdag då alla röstberättigade fyller i valsedeln inne i röstbåset. Det ska bli spännande att se vilka kandidater som går igenom.

Vilket parti skulle du förresten rösta på?

Karin Ihalainen, språkörektor från Lahtis.

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.