Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Den digitala veckan

27 mar , 2019, 16.01 Siv Ekström

 

Det är All digital week nu den här veckan. I hela Europa sker det aktiviteter kring digitala tekniker och färdigheter just nu, samtidigt, för att förbättra européernas kunskaper och färdigheter när det kommer till digital teknik. Veckan har ordnats sedan 2010 och samlar många aktörer – man kan titta på den här kartan över Europa där många aktiviteter är registrerade.

Där står det ingenting om att jag vid lunchdags ska stå i en galleria mitt i Mariehamn tillsammans med folk från Mariehamns stadsbibliotek och visa hur man kan läsa tidningar på PressReader, och inte står det heller att Medborgarinstitutet i Mariehamn under vecka har en träningsvideo upplagd på vår Facebooksida, men det kan vi leva med (vi har alltså inte registrerat oss på den där sidan). Huvudsaken är att vi når folk runtomkring oss.

När jag började jobba som datalärare på Medis i Mariehamn alldeles i början av 00-talet hade vi några år samarbete med biblioteket kring det som jag tror hette Seniorsurfdagen eller något i den stilen. Särskilt ett av åren minns jag – vi hade tre tillfällen i Medis datasal som var gratis för seniorer: ”Kom och surfa med oss” på förmiddagen, ”Kom och mejla med oss” på eftermiddagen och på kvällen avslutade vi med ”Kom och googla med oss”. Det var på den tiden som det inte ännu var helt självklart att ”googla” och surfa” och det var så roligt att träffa alla vetgiriga seniorer som mötte upp på de olika kortkurserna den där dagen. 

Fortfarande finns det många människor som inte är med på det digitala tåget. Alla vill väl inte ens, men det finns säkert också många som skulle vilja, men som inte kan eller tror att de inte kan – eller sådana som inte har egen dator eller surfplatta. Det är väldigt viktigt att vi inte glömmer bort dem utan att vi arbetar för att visa att det inte är farligt och att det inte är svårt. Ja, det kan till och med vara väldigt roligt och ytterst intressant!

Siv Ekström, rektor vid Medborgarinstitutet i Mariehamn

Läs också

Kommenteringen är stängd.