Lära för livet eller lära av livet?

Karin,Livslärd

Runebergspiller

6 feb , 2019, 00.05 karinihalainen

 

Jag ska vikariera några lektioner i fyran och läraren ger mig fria händer.

-Den här veckan har många teman, säger hon, välj något som du tycker är viktigt och jobba med det.

Jag slår upp kalendern och konstaterar att läraren har rätt. Det är kinesiskt nyår, Runebergsdagen, samernas nationaldag och mediakunskapsveckan. Jag väljer det sistnämnda.

Det finns mycket material på nätet och i elevernas läroböcker. Vi börjar med att prata om vad media är och eleverna ger olika exempel på media. Sen pratar vi om internet och eleverna gör en medietest. De allra flesta är ”medieslukare”. Jag får veta att de tittar mycket på film, spelar, gör egna musikfilmer och använder sociala medier.

Innan det är dags för arbetsuppgiften bekantar vi oss med begreppet reklam. Eleverna får titta på fyra olika filmer och diskutera huruvida filmen är en nyhet, information eller reklam. Det är tre solklara exempel och ett lite knepigare. Men eleverna är vakna och diskussionen livlig. Jag inser att dagens elvaåringar är mera hemma på det här området än jag trodde.

Så delas de in i par och går iväg för att utföra en arbetsuppgift. De ska hitta på en ny medicin och skriva tre korta texter om den; en nyhetstext, en informationstext och en reklamtext. Jag hoppas i tysthet att uppgiften inte är för svår.

Men det ser bra ut! Paren tar sig ivrigt an uppgiften. De ritar piller, burkar och flaskor. Och skriver. Ibland kommer de springande för att fråga hur något stavas eller heter på svenska.

Sedan fortsätter de jobba. De viskar och de fnissar.

Tio minuter innan skollunchen samlas vi på nytt i klassrummet. Då är det dags för läkemedelspresentationen. I tur och ordning går paren fram och presenterar sina innovationer.

Då inser jag att det sitter ett gäng genier i klassrummet. Eller vad säger ni om följande mediciner?

Wow drömspray. Goda smaker av jordgubbe, ananas och äpple. Spraya lite Wow i munnen och sen kan du själv välja vad du drömmer om på natten!

211. En somrig saft som både släcker törsten och tar bort klådan från myggbett. Så snart det börjar klia, ta en klunk ekologisk 211!

Cancer 99. En sensationell nyhet för den som vill leva länge. En tablett om dagen och du lever tills du blir 99 år.

Lyckans medicin. En enda sked håller olyckan borta i 12 timmar.

Björns chokladpudding. Ger åldringar energi och tar bort alla rynkor.

Senorest. Framtagen av en som själv lider av reumatism. Tre piller om dagen gör dig fri från värken.

Nallebjörn. Utvecklades av två flickor som ville minska mängden trafikolyckor. Om du har druckit alkohol och tänker köra bil, ta ett Nallebjörn-piller så blir du nykter.

Fästingsalva. Förvaras i frysen och sätts på fästingbett. Tar bort både fästingen och smittan. Kan användas på alla över 1 år.

Pruttis. En medicin av naturliga ingredienser som förebygger luftbesvär. Kan köpas via internet på www.pruttis.com.

För att knyta ihop temat med en för oss finlandssvenskar så viktig dag, presenterar jag mina Runebergspiller: Aldrig tidigare har en bakelse haft sådan effekt. Du bara äter en kaka, fantasin börjar flöda, du börjar skriva och göra egna böcker som du säljer och blir hur rik som helst!

När jag kommer till matsalen pekar eleverna glatt på sina efterrättstallrikar.

Vi får Runebergspiller idag!

 

Karin Ihalainen, språkörektor från Lahtis.

 

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.