Lära för livet eller lära av livet?

Jan-Ole,Livslärd

Lagom är bäst

17 jan , 2019, 14.30 patka

 

I gårdagens nyheter, det var YLE:s regionala nyheter som jag tycker väldigt mycket om, hade man två inslag som handlade om ungdomar och skärmtid. Det första inslaget jag såg handlade om en sjätte klassist i östra Finland som besökte ögonläkaren. Inslaget började med en lite karrikerande släng; förr i värden fick man löständer till konfirmationsgåva, nuförtiden får man glasögon.

Skärmarna är dåliga för våra ögon, och telefonens den sämsta då man ofta har den alltför nära. Ögonläkaren sade att läsavståndet borde vara minst 33 cm. Killen som var hos läkaren hade prima syn trots ca. 2 timmar skärmtid per dag. Det sades bero på att han var mycket ute och idrottade och hade rätt läsavstånd.

Men det här är redan ett problem och det har i undersökningar framkommit att år 2050 skulle hälften av jordens befolkning vara närsynta. Det här alltså i gårdagens nyheter från östra Finland.

Men följande nyheter kom från sydvästra Finland. I St. Karins dansinstitut har man lyckats med det omöjliga. Man har fått gossar att intressera sig för dans. Och hur har det gått till?    -Jo, man har lånat koreografin från  datorspelet Fortnite. Det spelas av över 125 miljoner mäniskor. Många toppidrottare hör till denna skara vilket ibland synns i deras segergester som är tagna ur spelet. Inte undra på att gossarna var ivriga att visa sina rörelser på dansgolvet.

Slutsatsen blir väl då att YLE, med sina regionala nyheter, bjuder på intressant innehåll  som inte får rum i huvudnyhetssändningarna. Och att man bör kola skärmtiden, bade den egna och barnens.

Läs också

Kommenteringen är stängd.