Lära för livet eller lära av livet?

Martin

Äta kött?

5 okt , 2018, 09.12 Martin Näse

 

Jag har steg för steg blivit en ganska-vegetarian. Är intresserad, vill kanske bli något ännu mera, vill veta mera. Men när jag googlar lite, möter jag tvära åsikter och motsättningar.

Det handlar kanske mest om Internets och Googles svaghet: jag söker med ”äta kött” och hoppas på seriösa, balanserade åsikter i frågan, men det blir mest förenklingar och osakliga åsikter. T.o.m. besserwisseri och förlöjliganden. Ämnet tycks vara känsloladdat. Det är två läger.

Å ena sidan hälsa, å andra sidan etik. Jag tilltalas av båda.

Om det nu är så att man mår bra av att skapa en vegetarisk miljö i sin matsmältningskanal, så varför inte? De flesta tycks uppleva att man känner sig allmänt bättre och piggare av vegetarisk kost än av animalisk. Många säger visserligen att man inte hålls lika länge mätt på grön föda, men det finns också motsatta erfarenheter. Jag har själv flera gånger varit i tillfälle att avnjuta ett mycket mättande buffébord på en veganrestaurang.

Etik och moral sedan. Man säger att alla som äter kött inte kan fortsätta som tidigare. Att boskapsuppfödningens miljö- och landskapspåverkan och den koldioxid som näringen ger upphov till inte funkar ihop med en hållbar utveckling. Att äta grönt är helt enkelt skonsammare för vår jord, menar man. Många gillar inte heller den storskaliga djurhållningen som finns bakom köttet som vi köper i matbutiken. Det är fel mot djuren. Kött från djur fällda i naturen kan vara en sak, det andra ser man med olust på som massproducerat kött från djurfabriker.

Dagens livsmedelsindustri och verkligheten i våra matbutiker är inte sund. Minst lika mycket som om animaliskt kontra vegetabiliskt (där vi ändå kan göra egna val) kunde diskussionen handla om alla de onödiga ingredienserna och ohälsobringande tillsatserna som man bär med sig hem från butikshyllorna – framför allt sockret och det vita vetet som rörs ner i det mesta som säljs för att ätas. Det förvränger balansen i energiintaget och det skapar oro i matsmältningskanalen.

Så har vi ännu motsatsparen ekologiskt vs konventionellt och närproducerat vs importerat. Där är det inte så enkelt att stämma av och jämföra hälso- eller välbefinnandeeffekten, det blir en bedömning mest bara på den etiska skalan. Ekologiskt och närproducerat tar hem kampen.

På alla punkter krävs nyfikenhet, beslutsamhet och självdisciplin. Med de verktygen går det att bidra till positiv förändring både på det personliga hälso- och välbefinnandeplanet och på det globala etikplanet. Inte behöver man göra det för invecklat och ambitiöst heller. Hjallis Harkimo, rätt färsk vegetarian, säger på ett trevligt sätt i en Efter Nio-radiointervju (finns på Arenan), när han tillfrågas om veganosten han äter, vad den består av egentligen: ”Int vet ja, men den e jä… go!”

I alla fall: det har betydelse vad jag köper hem och sätter i mig.

Läs också

Kommenteringen är stängd.