Lära för livet eller lära av livet?

Liselott

Nolltolerans till zero tolerance och Trump

20 jun , 2018, 08.46 liselottsundback

 

 

 

 

Jag tänkte skriva om något helt annat, om tidigareläggningen om språkundervisningen, om ett seminarium vi har på kommande. Jag tänkte skriva om höstens fortbildningar och jobb. Eller om midsommarfirandet. Jag försökte stänga av och se bort. Men det ända jag kan skriva om är zero tolerance och Trump-regimen, för det är vad mina tankar fokuserat på igår, inatt och idag.

 

Trots att jag inte vet vad som kan skrivas. Hur kan vi skriva om att en folkvald regim i en region som är rätt ”civilicerad” separerar barn från föräldrar? Och håller dem fångna för att de önskat gå över en gräns? På en liten kontinent i en liten värld i ett enormt universum önskar någon gå över en gräns och så separeras barnen från föräldrarna. Det är absurt och förkrossande men mest av allt skrämmande, att vi låter det pågå. Och att mannen bakom det hela är folkvald. Vi visste att han är oberäknelig och rasistisk, ändå fick han fortsätta med sitt agerande.

Att separeras från sina vuxna på ett främmande ställe för en odefinierad framtid måste vara bland det mest traumatiska som kan hända ett barn. Ja, det händer också på många andra håll, i väpnade konflikter och under flykter, men nu är det välplanerat och strategiskt och händer i USA. Barnen används som vapen.

Vakterna är rekryterade på kort varsel utan utbildning, hur ska de stöda barnen? Och vem ska stöda barnen när detta är över? Och om nätterna, vad händer om nätterna när barnen borde vara som tryggast, vem förnedrar och utnyttjar vem? Hur kan man inte se konsekvenserna för både föräldrar men inte minst för barnen. Trumps tanke är antagligen att familjerna återvänder till Mexico som tar hand om de traumatiserade familjerna. Att USA inte behöver stå för konsekvenserna.

Frågan är nu hur länge detta ska pågå och vem som kan agera för att få en förändring till stånd. Trump administrationen har godkänt denna zero policy och kan återta den. Men vem annan kan agera? Jag hoppas på en hög kritik från Trump- motståndare, månniskorättsaktivister, psykologer, barnskyddsexperter, ja i princip alla för denhär policyn är så absurd. Den som vill läsa mera om zero policyn kan läsa här. Just nu är det svårt att tänka och skriva mera analytiskt, därför blev denna text ett desperat vädringsfönster för mina känslor och tankar.

 

 

 

Läs också

Kommenteringen är stängd.