Lära för livet eller lära av livet?

Martin

Puss på dig!

6 jun , 2018, 06.18 Martin Näse

 

Kanske inte det mest hygieniska man kan tänka sig: en puss på munnen, när ettåriga Arvid och taxen Mimmi möts ute på gården? Men kanske ändå det mest hälsosamma?

Den kanadensiska barnepidemiologen Anita Kozyrskyjs undersökning presenterades i fjol bl.a i Microbiome Journal och Nature. Undersökningen stöder det som allt oftare betraktas som common sense: att ”barn som delar sina hem med en hund är mycket mindre benägna att växa upp till vuxna med allergier än de som inte gör det”.

Artikeln finns här.

Alla har inte den här möjligheten. Man kanske inte bor eller lever så att det skulle fungera med hund eller andra djur i det dagliga livet. Man kanske inte ens gillar hundar eller djur, även om man förstås inte heller gillar allergi. Men det viktiga är i alla fall att trenden går från att man ska bevaras från något slags fara till att det finns något positivt i att exponeras för lite smuts och mikrober.

Forskningsresultatet är inte nytt eller unikt. Tidigare resultat har visat på positiv hälsoeffekt av att växa upp på en gård, eller i ett utvecklingsland med lägre hygiennivå.

Och när det gäller hundar: Jack Gilbert, chef för Microbiome Center vid University of Chicago i Illinois, menar att hundens och människans bakterieflora kan ha utvecklats i ett slags symbios. ”Alla nu levande människor har troligen förfäder som levde i samhällen där man jagade med hundar. Bakteriefloran hos ett barn som växer upp utan en hund i närheten (och hos en valp som växer upp utan en människa) kan sägas vara ofullständig”, säger Gilbert!

Uttrycket människans bästa vän får en ny innebörd. Puss och kram, bara!

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.