Lära för livet eller lära av livet?

Catharina

Mal eller fjäril?

4 jun , 2018, 21.47 Catharina von Schoultz

 

Hör du också till dem som tycker det blivit allt svårare att koncentrera sig tillräckligt för att läsa långa texter? Som tidigare var en riktigt bokmal och nu är glad om du läser ens en hel bok i månaden? Då jag frågat runt i min bekantskapskrets har jag fått uppfattningen att det här är ganska vanligt.

För egen del är det ganska tydligt varför det blivit så här. I mängd läser jag knappast mindre än jag gjorde tidigare, men där jag förut gav mig tid att sätta mig in i något på djupet skummar jag nu mest på ytan. Det har blivit svårare att fokusera på en sak i taget, istället låter jag mig fascineras av den enorma mängd information som finns så lättillgänglig på min platta eller telefon. Jag flyger hit och dit, som en fjäril från den ena blomman till den andra. Tar med mig något härifrån och något därifrån och jag vet idag säkert mindre om mer där jag tidigare visste mer om mindre. Vilket som är bättre är svårt att veta.

Jag gillar också att direkt kunna delta i en diskussion som pågår på t ex sociala medier kring en artikel eller ett uttalande, att kunna ge min syn och genast få respons från någon annan. Som kan vara en expert i ämnet eller kanske bara en stark ”tyckare”. Det blir fart och fläng med oväntade svängar i läsandet. Och visst är den här nya interaktiva läsvärlden oerhört fascinerande och snabb, men den kan också vara nog så bedräglig med allt sitt skimmer. Det som är klart är att den är väldigt beroendeframkallande och tar en hel del energi.

I sommar ska jag försöka hitta tillbaka till bokvärlden igen. Om jag så ska tvinga mig själv ska jag läsa flera böcker i veckan. Långsamt och med eftertanke. Jag ska gå på biblioteket och ge mig tid att hitta det jag verkligen vill läsa. Tjocka luntor, tänker jag mig. För jag vet att belöningen kommer bara jag lyckas hålla mig ifrån telefonens och plattans lockrop tillräckligt långa stunder för att bryta deras förtrollning. Bara jag lyckas dyka in i böckernas värld igen med alla sinnen. Belöningen kommer i form av ett lugn, en befriande känsla av att ha tid. Ledighet på riktigt.

Dags att ge fjärilen lite semester och låta bokmalen träda fram.

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.