Lära för livet eller lära av livet?

Jan-Ole,Livslärd

God mat kräver smör och grädde

18 apr , 2018, 14.47 patka

 

God mat kräver smör och grädde sade min mormor då hon stod vid spisen. Det gjorde hon ofta, stod vid spisen och sade, ja ni vet vad. Hon var ytterst skicklig på att laga mat. Allt hon gjorde smakade gott och mera än gott. Det märkliga var att hon inte behövde just några ingredienser. Det räckte med vad som råkade finnas i kylskåpet och vips hade hon trollat fram en härlig middag.

 

Jag försökte ibland fråga hur hon hade tillrätt maten. Men det var lönlöst att försöka få ut något redigt svar. Ta en näve salt, en liten näve peppar och så låter du det vara i ungnen tills det är färdigt, nu ser du när det är klart. Inte tal om några recept. Och kom ihåg smöret och grädden!

Idag talas det mycket om mat. Hälsosam mat, miljövänlig mat, etisk mat mm. Är begrepp man stöter på titt som tätt. Alltid är det inte så klart vad som är bra och vad som är dålig mat. Det handlar ju inte enbart om smaken nu längre

Sallad är hälsosamt, det finns mycket fibrer i sallad. Men det kräver en massa vatten för att odla sallad och vatten är en bristvara. Inte hos oss men i många andra länder. Kött är inte bra, inte fast det skulle vara riktigt gott. Köttproduktionen kräver både vatten och foder och producerar kopiösa mängder växthusgaser till på köpet. Världshaven börjar vara slutfiskade och fiskodlingarna förorenar våra havsvikar. –Så vad skall vi då äta?

Insekter sägs vara framtidens mat. Insekterna är rika på protein, de är både lätta och miljövänliga att odla. Och de lär smaka riktigt gott.

Odlarna är skeptiska, de vill hålla sig till de traditionella grödorna och kreaturen. Det är svårt det här med förändring. En bonde som jag hörde på radion sade att folk inte kommer att ändra sina matvanor och att det därför inte är lönt att börja uppföda gräshoppor. –Där tror jag att han har fel. Våra ungdomar har redan ändrat sina matvanor. De längtar inte, så som jag, efter mormors smörstekta strömmingar och gräddsåser. De äter redan nu vegemat och veganmat. Matkulturen har redan nu ändrats märkbart. Se bara på det brokiga utbudet av snabbmatsrestauranger i stadsbilden Det är inte enbart pizza och hamburgare som gäller nu längre.

Fundera och fantisera hur julborden ser ut då följande generationer bänkar sig kring borden. Skinkan har redan i många fall försvunnit. -Får det vara en portion gräshoppsrosolli?

Mormors grädde och smör är kanske ett minne blott som bara de äldsta kommer ihåg.

 

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.