Lära för livet eller lära av livet?
Draken på bilden har inget med innehållet i texten att göra.

Jan-Ole,Livslärd

Om att våga

16 feb , 2018, 08.00 patka

 

Man måste våga för att vinna heter det. Men var går gränsen? När blir det för farligt?

I pågående OS har vi sett hisnande vurpor förorsakade av nyckfulla vindbyar. Idrottare har påpekat att det är livsfarligt att tävla i sådana förhållanden men arrangörerna är bundna vid ett fullspäckat program. De tar risken, tävlingarna genomförs. Idrottarna tar ännu större risker, de utför sina akrobatiska konster med liv och hälsa på spel. -Det märkliga är att på samma gång som det känns obehagligt, så är det spännande. Jag tror att vi mår bra av lite spännande saker nu och då. Men det får inte vara på bekostnad av andras missöden.

När gjorde du själv något spännande senast?  -Såklart har vi olika definitioner på vad som är spännande. För en del är det rysligt spännande att slå en patiens, för andra krävs det lite mera för att få adrenalinet att flöda. Jag förtydligar därför min fråga: När gjorde du något som du inte har gjort tidigare?

I morgon, om vädret det tillåter, kommer jag att åka skidor i rasande fart på isen utanför Vessö. Och nej, jag kommer inte att dras av en snöskoter utan av vindkraft. Jag har för några år sedan skaffat mig en vinge, en kite, alltså en drake. Den kopplar man fast i en väst. Ja, och västen den har man naturligtvis på sig och så bär det iväg! -Och det är både roligt och spännande och helt sjukt roligt. Sade jag att det är spännande också?

Jag har gjort det här en gång tidigare. det var för 5 år sedan, på en kurs i drakflygning, och det var helt sjukt roligt, och spännande! Sedan tog vintrarna slut, och fanns det is så fanns det inte tid. Men i morgon, då tusan!

Nu vill jag ju inte att ni alla skall köpa drakar och börja susa kors och tvärs över isarna. Min point är att det är bra för kropp och själ att pröva på något nytt emellanåt. Det piggar upp vardagen, man blir på gott humör, man kanske får nya vänner, lär sig se saker från ett annat perspektiv o.s.v.

Men ta inga onödiga risker, så där som arrangörerna i OS. Det är ingen mening i att öka på spänningen genom att öka på risktagningen. Det slutar bara illa.

Jag har hjälm på huvudet, isdubbar och är inte ensam ute på isen då jag adrenalinstinn susar fram och tillbaka över isvidderna och har helt sjukt roligt. -Om det inte är bleke som förra gången.

Nästa vecka är det sportlovsvecka i södra Finland. Gör något spännande och sjukt roligt! Ni som bor längre norrut får lite mer tid att fundera på vad det kunde vara.

Läs också

Kommenteringen är stängd.