Lära för livet eller lära av livet?

Jan-Ole,Livslärd

Det är föräldrarnas fel

26 jan , 2018, 11.00 patka

 

Två dagar öppet hus. -En massa trängsel, osäkerhet, framtidstankar och när får vi gå hem-frågor?

Grundskolornas 9:or besöker yrkesskolan Prakticum för att bekanta sig med yrkesutbildningen. För de flesta är det bortkastad tid eftersom de kommer att välja gymnasiestudier framom yrkes dito. De väljer 3 års pluggande framom att göra något konkret, få ett yrke, göra det de på riktigt vill göra. 3 år är en lång tid för en tonåring.

Jag brukar säga till ungdomarna att tänk på hur ni gör på en restaurang, också på ”Mäkkäri”, om man nu kan kalla det för restaurang. Ni väljer det ni tycker om, det ni vill ha. Hatar ni nuggetar eller kåldolmar så väljer ni inte sådana från menyn. -Nu gäller det 3 års studier. Inte tänker ni väl välja att vantrivas i 3 långa år, då ni kan välja att trivas?

Men alltför många väljer det för sig själv sämre alternativet, gymnasiet.

Jo, gymnasiet är bra. Det är toppenbra, men främst för dem tycker om att lära sig genom att läsa, skriva och räkna, i stora mått dessutom. Alla är inte sådana. För dem som är mera praktiskt lagda, som efter 9 år i grundskolan är skoltrötta och utleda, finns det bättre alternativ. Det här förstår man i Österbotten, men inte i Nyland. Här skall alla bli studenter.

En 15-åring vet vad den vill, ofta alltför tydligt. Varför väljer hen då att göra något den egentligen inte vill, och i 3 långa år dessutom? –Jo, mamma och pappa bestämmer. De vet vad som är bäst för deras barn. -Om du skall bli något är det gymnasiet som gäller. Slut på diskussionen. Du väljer fyra stycken gymnasier i den gemensamma elevintagningen, därmed basta!

Följden kan vara 3 års, till och med fler års ständigt tandagnissel och gräl. –Du måste vakna i tid! –Har du gjort dina läxor? –Nu måste du skärpa dig! – Jag orkar inte längre, vad skall jag ta mig till!?

Det är en vardag som ingen familj mår bra av. Och ofta är den självförvållad.

Jag hoppas att alla föräldrar tar en uppriktig diskussion med sina barn Gärna redan ett par år innan de skall välja fortsatt skolgång efter högstadiet. Lyssna på era ungdomar, låt dem reflektera över vad de vill, gör det själv också. Upplys dem om att det inte är deras kompisars val som skall avgöra och inte ert eget heller. Det skall vara ett gemensamt beslut som är noga överlagt. Det handlar ju om hela tre år av er allas framtid. För en tonåring är tre år en inte så liten oändlighet. Och hör och häpna, man kan faktiskt fortsätta studera efter avslutad yrkesskola.

Om ni inte tror mig, kom då på ett besök till Prakticum eller någon annan yrkesskola. Då får ni också veta att man kan bli student från en yrkesskola också.

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.