Lära för livet eller lära av livet?

Jonas

Kan du tro vad du vill?

19 jul , 2017, 06.07 jonasahlskog

 

Det är inte ovanligt att ibland höra någon konstatera: ”folk har rätt att tro vad de vill”. Om frågan gäller till exempel religionsfrihet så berör vi här en viktig del av det moderna rättssamhället: ingen har rätt att påtvinga någon annan sina åsikter eller trosföreställningar. Men ibland sägs samma sak också som en sorts skepticism gällande sanningens roll i allmänhet, alltså att var och en helt enkelt med vilja ändrar sina trosföreställningar enligt vad som är bekvämt eller lägligt för dem själva. Typiska exempel kunde vara påståendet att folk ’tror vad de vill’ om sådant som global uppvärmning, dieter, vinterkriget eller WTC attacken.

Men det är mycket oklart vad det skulle innebära om vi bokstavligen skulle kunna tro vad vi vill. Att tro på något innebär att vi förhåller oss till det vi tror på som sant, så om vi får reda på att vi har fel kommer vi att ändra på vår uppfattning. Så vad vi tror beror alltså inte på vad vi vill tro, utan på vad som vi tror att är sant. Och det som är sant är förstås oberoende av våra egna trosföreställningar. Av det här följer att den som försöker ’tro vad den vill’ måste ljuga för sig själv. För bara någon form av självbedrägeri kan få dig att glömma att du tvingar dina trosföreställningar mot ett annat håll än sanningen. Med andra ord: du kan bara ’tro vad du vill’ om du också anser att självbedrägeri är godtagbart.

Det händer förstås att folk intalar sig sådant som inte är sant, men att intala sig själv något är inte att ’tro vad man vill’. För den som intalat sig något tror ju att det som den tror är sant – den tror inte att det som den tror är sant för att den själv tror på det. Man kan ha fel utan att ljuga för sig själv.

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.