Lära för livet eller lära av livet?

Sigge

Tudo bein?

10 jul , 2017, 10.16 sigge

 

Jag lever med den övertygelsen att det inte är sommar och dags för semester i Finland ännu i Juni. Må så vara att Juni är en sommarmånad men sanningen är den att vädret är ofta opålitligt, vattnet kallt och vägarbeten har bara börjat. Därför valde jag i år att fly landet och fira midsommar i Portugal.

Efter en lång och mörk vinter är sommaren mer än efterlängtat. Min fru jobbar som lärare och hennes jobb tillåter inte riktigt att vi reser annat än då när skolan är stängd. I år blev det två veckor nere i Alentejo. Vi hyrde ett hus i en liten by tillsammans med min syster och hennes man. De planerar att pensionera sig där nere så det var intressant att åka omkring och  kolla lägenheter i städer, byar och på  landsbygden. Det blev nästan 2ooo km i bil under denna tid, men det var otroligt intressant att se landet på ett helt annorlunda sätt.

Portugals ekonomi har väl inte varit den allra bästa de senaste åren och det har nog satt sina spår. I synnerhet på landsbygden och i mindre byar. Hus har förfallit och många övergivna jordbruk eller brukshus kunde ses längs vägarna. Naturen är helt fantastisk, kuperat och varierande. Ibland fick man känslan av att man är i Vietnam när man körde genom dessa slingrande vägar som befann sig i den mest frodiga djungellika skog. Nästa minut var det som att köra i Arizona var det mesta liknade ett öken landskap. När vi väl kom ner till Sagres så märkte man definitivt att vägen tog slut. Europa slutade här i en 80m spikrak kustlinje ner i Atlanten. Helt fantastisk! Berg =>Hav. Skärgården här är nog helt annorlunda än vårt kulturlandskap i Kvarken.

Middagarna och luncherna var fantastiska. +3kg som resultat berättar en hel del. Ute på vischan var det dessutom väldigt spännande. Min Portugisiska lyser med sin frånvaro och tja, driver du ett litet kafé på landsbygden i Portugal är kanske inte det engelska språket det du satsar mest på. Men efter ett par klavertramp lärde man sig att ”Dorado” serverades alltid grillad och är kanske en av de bästa matfiskarna som finns. Den har en jättegod kompis som heter Vinho Verde, sol och gott sällskap… måltider kan inte bli mycket bättre än så.


Jag valde ta två veckor av min semester och sedan komma tillbaka på jobb för att ta andra halvan litet senare. Med tanke på hur mycket jobb-relaterat som jag tänkt på, sittande på en sten eller legat med fötterna i Atlanten,  så undrar jag om detta är en bra lösning eller inte? Inte tänkte jag jobb hela tiden, det kom och gick. Jag gillar att reflektera över arbetslivet och allt vad jag varit med om och planera mot det som jag har för mig. Många anser att man absolut inte skall tänka jobb på semestern. Jag igen tänker att när dessa tankar eller funderingar kommer till ytan är det bra att tänka igenom dem, sortera upp dem. Kasta de tankar som är negativa och kom ihåg de som är positiva.

, , , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.