Lära för livet eller lära av livet?

Karin

Nu lanserar vi språkflagg!

28 jun , 2017, 12.20 Johanni

 

Jag ska dela med mig av en tanke som föddes för några år sedan.  Jag vill gärna höra vad du tycker om den!

Som representant för en svensk språkö i Finland blev jag intervjuad av journalisten Lina Laurent. Hon skrev på uppdrag av tankesmedjan Magma en rapport om svenska språköar och finska utskär (Magma 3/2013). Då rapporten blev färdig ordnades ett publikationstillfälle som avslutades med en paneldiskussion dit jag blev inbjuden. Där diskuterade vi bl a språköarnas utmaningar. Vi konstaterade att eldsjälar behövs men att det måste finnas andra strukturer som också bär upp verksamheten. Att vi måste komma till en punkt där den egna kommunen står upp för sina svenskspråkiga invånares rättigheter och stolt visar upp sitt svenska jag. Och aktivt driver dess utveckling.

Då för fyra år sedan kändes det inte så i Lahtis. Tvärtom kändes det väldigt tufft.

Det var kanske därför, där i paneldiskussionen, som tanken på språkflagg föddes. Jag tänkte så här: Det är jätteviktigt för Finland med språkkunniga människor. Punkt. Därför borde kommunerna satsa på språkundervisning. Punkt. Som motivation kunde de certifieras med språkflagg. På samma sätt som skolor och daghem certifieras med Grön Flagg (Vihreä lippu) då de uppfyller vissa kriterier när det gäller arbetet för hållbar utveckling.

Och det är här som språköarna kommer in. Ett kriterium för språkflaggan kunde nämligen vara att kommunen erbjuder skolgång på något annat språk än majoritetsspråket. T ex på svenska. Då skulle våra finskspråkiga kommuner stolt kunna visa upp vad de redan har. Den lilla svenska skolan, som ofta ses som ett nödvändigt ont, skulle plötsligt bli kommunens möjlighet. En satsning i rätt riktning. Och när inställningen till den idag lite undansatta verksamheten förändras, så skulle kommunen förvisso se till att dess fasader glänser. Och där mitt i allt, skulle man förmodligen inse dess betydelse. Alldeles på riktigt.

Därför föreslår jag att vi nu börjar lansera språkflagg till kommuner som satsar på språk! Det skulle vara en gyllene möjlighet att göra liten till stor.

Karin Ihalainen

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.