Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Natalies flykt

20 feb , 2017, 09.10 Siv Ekström

 

Gick motvilligt omkring på en loppis i går och råkade få syn på några travar med böcker uppe på en hylla. Fick en känsla av att här kanske jag hittar boken jag brukar leta efter på Emmaus och andra ställen. Men det verkade lika hopplöst som vanligt – Det var maken som fick syn på den – för den låg faktiskt där!  Högst uppe i den allra sista traven: Herman Wouks Natalies flykt! Det är del tre i Herman Wouks serie om andra värdkriget. Första delen av romanserien, Krigets vindar, består av Natalie och Pamela, den andra delen Krig och hågkomst av Natalies flykt och Pug och Pamela.

Det ligger en hel del nostalgi bakom det här intresset. Vi satt klistrade i veckor framför TV:n när Sveriges TV sände den serie som gjordes på de två första böckerna i mitten av 1980-talet. Vi väntande varje vecka otåligt på nästa avsnitt av Krigets vindar. Musiken var effektfull, miljöerna fina och Robert Mitchum som spelade Pug Henry var lugn och värdig, kraftfull och intressant. Han är nyutnämnd marinattaché i Berlin när serien börjar i mars 1939. Hans äldsta son Warren blir så småningom stridsflygare. Den yngre Byron som får en viktig roll i serien ses först av sin far som en slarver, men söker till ubåtsskolan och visar sig klara av många svåra situationer. Dottern jobbar på en amerikansk radiostation. Frun Rhoda tråkas ut i väntan på sin man som blir president Roosevelts utsända bland annat i Moskva och andra centrala platser i kriget. Byron gifter sig med Natalie, en amerikansk judisk kvinna som fastnar i Italien med sin envisa farbror och har enorma problem att komma ut ur Europa. En flykting som ingen vill ta emot…

Pamela, en ung brittisk kvinna som reser i sällskap med sin krigsrapporterande far träffar Pug redan på resan till Berlin, men de sammanstrålar på flera andra ställen också och utvecklar starka känslor för varandra. Pug blir också bekant md en tysk officer vars berättelser om kriget ur tysk synpunkt är en viktig del i böckerna. På det här sättet lyckas Wouk skildra andra världskriget ur flera vinklar. De flesta rollfigurerna är förstås påhittade, men de träffar sådana som funnits på riktigt, Hitler och Stalin bland andra.

Krig och hågkomst med Robert Mitchum i huvudrollen finns på DVD.

Krig och hågkomst, andra delen av Herman Wouks romansvit om andra världskriget finns utgiven på DVD.

Några år senare blev också de två böckerna i del två, Krig och hågkomst filmade. Där följer man Pug och hans familj ända fram till krigets slut 1945.

Det är mycket möjligt att filmen idag skulle ses som oerhört gammalmodig av en yngre publik. Det finns förstås krigsscener där man suckar över filmtekniken, det är stundtals lite segt jämfört med moderna actionfilmer och det tar förfärligt länge innan Pug och Pamela faktiskt blir ett par. Men serien ger en väldigt mångsidig bild av andra världskriget. Skildringen av judeförföljelserna blir stark i och med att man först får lära känna flera personer som senare skickas till Theresienstadt och slutligen förs till Auschwitz.

Mitt intresse för Herman Wouks böcker beror inte bara på filmnostalgi. För bara några år sedan kunde man inte föreställa sig den politiska utveckling som har skett i världen i dag. En film som denna var då intressant som skildrare av det förflutna. Idag då utsagan ”det får aldrig hända igen” har en helt oväntad aktualitet, känns den som en väckarklocka som verkligen behövs, för det skulle absolut inte få hända igen. Det som var helt osannolikt för bara ett drygt år sedan börjar ju faktiskt kännas påträngande obehagligt och nära.

Siv Ekström

Läs också

Kommenteringen är stängd.