Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Bästa dejtingtipset: en biståndsarbetare!

26 Dec , 2016, 18.22 Siv Ekström

 

Vill du veta varför det kunde vara fiffigt att dejta en biståndsarbetare? Tidningen Omvärlden har en lista med nio motiveringar! Det är en lite ovanligare lista, naturligtvis skriven med glimten i ögat, men med flera riktigt bra och tänkvärda motiveringar till varför det vore fint med en biståndsarbetare i sin närhet. Ta till exempel den här:

”Du kommer ständigt bli påmind om att uppskatta de små sakerna i livet. Ditt jobb, maten på bordet och att ni får vara tillsammans. Det är inte alla som får det.”

Nu vill jag inte på något vis uppmuntra till söndring i redan existerande förhållanden. Den här inspirationen till att bli en bättre människa och möjligheterna att bli mera internationellt inriktad och medveten om saker och ting måste ju gå att åstadkomma på annat sätt. Det finns inte heller så många biståndsarbetare att det räcker åt alla, så därför föreslår jag att man läser listan och funderar över sätt att påminna sig om de här sakerna på något vis utan att ha en egen biståndsarbetare att förlita sig på. Ett handgripligt sätt kan vara att skriva ut listan och hänga den på lämplig plats i hemmet. Där kan man hämta inspiration till att bli en bättre människa genom att läsa till exempel följande tips:

”En biståndsarbetare har ett vänligt hjärta och är alltid redo att hjälpa de gamla över gatan, resa sig för den gravida på bussen eller låta tio-åringen gå före i kassan. Du kommer därmed bli inspirerad till att bli en bättre människa du också.”

Omvärlden, som är svenska biståndsorganet Sidas tidning på nätet, erbjuder också i övrigt mycket intressant läsning om världen omkring oss. Nu i jullovstider kanske vi kan ta oss tid att läsa några av deras ambitiösa längre reportage med mycket fina bilder. De finns samlade på en egen sida, omvarldenberattar.se. Där finns reportage från Burma, Grekland och Iran för att nämna några.

Den här berättelsen från Zanzibar är en av de omvärldsberättelser som fångade min uppmärksamhet: Havets grönsaker ska frälsa världen. Det är ett reportage som trots allt innehåller någonting positivt – en ganska sällsynt ingrediens i det vi annars läser om världen omkring oss – även om kvinnornas arbete med algerna är tungt och förtjänsten kunde vara större.

Hibibi, Sharifa och Patima odlar alger på Zanzibar. Alger passar både i sallad och soppa och i framtiden kan de användas som biobränsle och vattenrenars. (Bild från omvarldenberattar.se)

Jag önskar alla ett lugnt och fridfullt slut på året!

Siv Ekström

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.