Lära för livet eller lära av livet?

Moa

Kossor och konstnärer

19 Dec , 2016, 07.40 Moa Thors

 

 

De senaste två åren har jag mer eller mindre flytt julen. I år ska jag fira den hemma. Och nu när det bara är en knapp vecka kvar ser jag på riktigt fram emot den. Jag har grävt fram och lappat min Nykarlebystjärna, cd-skivan med franska julsånger ackompanjerar mitt pysslande och ljusen i luciakronan lyser. Jag fick den gulliga trälucian för många år sen av en av mina trogna tyska grupper. Ofta tyckte jag att det kändes onödigt att få presenter till jul av ens kursdeltagare, men visst är det i dag trevligt att bli påmind om dem på det här sättet. Jag försöker dra mig till minnes vem som var i just den gruppen och jag känner ett stygn av saknad efter klassrummet och den tyska grammatiken.

I år har jag andligen förberett mig på den kommande högtiden genom att besöka diverse julmarknader; förra veckoslutet i München, under veckan i Helsingfors och nu i Mörby i Raseborg – alla är olika, men alla har sina speciella charm.

Glühwein är en obligatorisk ingrediens på varje tysk julmarknad. Men tro inte att den serveras i engångsmuggar! Nej, här är det hållbar utveckling och porslin som gäller. För att man inte ska fara iväg med muggarna betalar man en pant, som man naturligtvis får tillbaka då man återlämnar muggen. Eller så väljer man att behålla muggen som minne…

Från konstnärernas julmarknad i Schwabingen …

…till Mörby julmarknads livskonstnärer:

Muuu och God Jul!

Moa

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.