Lära för livet eller lära av livet?

Jonas

Sipilä och lojalitetens samförstånd

10 Dec , 2016, 00.08 jonasahlskog

 

Ibland har våra relationer till andra människor karaktären av vad som, i brist på bättre uttryck, kan kallas ett ”lojalitetens samförstånd”. I ett sådant samförstånd styrs våra samtal av olika normer för vad som anses passande. Man undviker att tala om saker, som kan vara nog så sanna, men som kan leda till obekväma och besvärliga situationer. Exempelvis: av lojalitet till min vän påtalar jag inte bjälken i hans eget öga, istället bekräftar jag hans egen version av de oförrätter han lidit. Jag låter helt enkelt vissa saker vara osagda eftersom sanningen kanske skulle leda till att vi hamnar i konflikt, och mitt ifrågasättande skulle ses som ett lojalitetsbrott. (Sann vänskap är förstås något annat än lojalitet, men den saken får bli till en annan gång.)

 

Under den senaste veckan har jag undrat om Sipilä tänkte sig att det fanns eller borde finnas ett lojalitetens samförstånd mellan honom och YLE. I alla fall skulle detta delvis förklara varför han upprörd och uppenbarligen förnärmad skickar sjutton e-postmeddelanden med medborgarfeedback till journalisterna som granskar honom. Sipilä verkar vilja säga: inte kan ni ju skriva så där, se här bara hur besvärlig och obekväm min situation har blivit – hade vi inte ett samförstånd? Besviket konstaterar Sipilä också att hans förtroende för YLE blivit lika med noll.

 

Sipiläs besvikelse och hans upprörda e-postande blir svårt att begripa om vi inte förutsätter att han verkligen anser att YLE skall uppföra sig som en lojal vän. För uppenbarligen tänkte Sipilä att YLE borde ta hans besvärliga situation i beaktande – varför annars varsko dem om situationen överhuvudtaget? Och tydligen antog han i samma sorts lojala samförstånd också att hans e-postande i sig inte kommer att bli ytterligare material för journalistisk granskning. Om han trodde det, var det onekligen dumt att mailbomba journalisterna. Ännu mera oroväckande är det faktum att samförståndet verkar vara delvis ömsesidigt – YLE:s ledning försökte begränsa bevakningen av frågan. En positiv aspekt är däremot att YLE journalisterna ganska snabbt idkade intern kritik och läckte ut nyheten till andra medier. Förhoppningsvis kan samma journalistiska driv leda till reformer för att återställa förtroendet för finländsk public service.

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.