Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Nyfunnen släkting på Nya Zeeland

26 okt , 2016, 07.36 Siv Ekström

 

Jag har hittat en ny släkting! Hon är verkligt avlägsen på flera sätt. Hon bor nämligen på Nya Zeeland och troligen är det på först 1600-talet som hennes och mina anor går ihop. Men det spelar ingen roll, vi skriver flitigt e-post till varann och planerar hur hon ska komma till Åland i augusti nästa år. Och hon har börjat plugga svenska.

Det är förstås tack vare dna-släktforskning vi har fått kontakt. Jag testade mitt mitokondrie-dna för snart ett år sedan för att jag tyckte det var spännande att få veta på vilka vägar mina förmödrar för tusentals år sedan kom till Europa, och brydde mig inte alls om släktforskningsaspekten av det hela.

Men hur det nu gick till så beställde jag i somras ett annat test från firman i USA som har mitt dna-prov i sitt lager. Det heter Family finder och analyserar hela ens dna och jämför med alla andra testade i arkivet. Det tar någon månad innan resultatet kommer och då dyker det upp en lista på ”träffar” på den webbsida som man får inloggning till när man ger sig in i den här leken. Ja, min lista kom och det fanns över 500 namn på den. Allra överst på listan några kända åländska namn som jag inte visste jag var släkt med, men resten var okända svenska, finska, norska (!) och längre ner i listan polska, amerikanska och så vidare…

På listan anges hur många centimorgans man har gemensamt med den personen (dvs en ”måttenhet” på kromosomernas beståndsdelar) och även hur lång den längsta sekvensen är. Ju högre siffror på dessa båda, desto närmare släkt. Ingen talar om för en hur man är släkt utan det får man försöka reda ut med hjälp av sin papperssläktforskning. Till många av träffarna finns e-postadress så man kan ta kontakt och många har också laddat upp sitt släktträd på sajten så man själv kan undersöka om man kan hitta någon träff.

Fortfarande var jag inte så i tagen med det där, men en morgon i somras hade jag fått e-post från Nya Zeeland! Tracey hade blivit så till sig när hon hittade mig i sin träfflista, för hennes farmors far kom från Åland! En åländsk sjöman som gick i land 1878 och gifte sig och bildade familj på Nya Zeeland. Och på något sätt skulle vi alltså vara släkt! I våra kromosomer har vi 54 gemensamma centimorgans med ett långt gemensamt block på 23 cM. Hon hade lyckats hitta farmors fars födelsenotis och vissa uppgifter om hans föräldrar på släktforsningskällor på nätet och skickade mig uppgifter om det. Sedan var jag fast förstås. Det gick flera timmar av bläddrande i Håkan Skogsjös släktböcker och e-postkontakt till åländska släktforskare och så kunde jag skicka mera uppgifter till Nya Zeeland. Vi blev nog litet rörda när vi märkte att den åländska sjömannen, som oss veterligen aldrig återsåg Åland igen, hade döpt sina barn på Nya Zeeland efter sina syskon hemma på Åland.

Vi har skrivit regelbundet sedan i somras. Nu på morgonen kom ett mejl från henne igen. Hon har botaniserat i de där uppgifterna och sett hur många nu levande släktingar hon har här på Åland. ”Tänk om min farmor hade vetat om att hon hade kusiner på Åland!” Nästa sommar kommer min nyzeeländska släkting hit – biljetten är redan betald – och då ska vi ordna släktträff med hennes farmors kusiners barn och barnbarn. Fast det vet de inte om ännu…

På valsurfing utanför Christchurch

Turisttips för Christchurch: ”valsurfa” – det blir lite annat att meta abborrar i Lumparn när Tracey kommer på besök…

Siv Ekström

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.