Lära för livet eller lära av livet?

Catharina

Vad ska man tro?

17 okt , 2016, 06.00 Catharina von Schoultz

 

Tro är besvärligt. Man är övertygad om något också fast det inte finns entydiga bevis på att det man tror på är sant. Man fortsätter tro trots att det kommer fram entydiga bevis på att det man tror på inte är sant. Man fortsätter tro för att man vill tro.

Jag tänker nu på tro i ett bredare sammanhang än enbart den religiösa tron. Den här tron har en helt annan karaktär än vetskap och ligger i sitt uttryck närmare hopp. Den är nära kopplad till känslor och kräver starka impulser för att rubbas. Den är därmed svår att kontrollera – åtminstone med sakargument. Känsloargument däremot fungerar bra – särskilt då de används för att befästa tron.

Tro har bundit oss samman genom världshistorien. Men den har likaväl skiljt oss åt. Utan tro hade vi knappast överlevt särskilt länge. Vad är det som får en människa i en objektivt sett hopplös situation att fortsätta kämpa och att i bästa fall vinna mot alla odds? Tro kan förflytta berg. Men tro kan också mura igen alla möjligheter till konstruktivt samarbete. Tro håller igång krig.

För många är tro samma sak som religiös tro, en tro på en eller flera gudar. Men ser vi oss omkring i dagens samhälle är det klart att tro är mycket bredare. Tron på att asylsökande kommer att fördärva vårt land står mot tron att invandrare är enda möjligheten att lyfta vårt land. Tron på att samkönade äktenskap är mot naturen mot tron på att kärlek inte känner några gränser. Tron på att nedskärningar är det enda rätta mot tron på att vi behöver stimulans för att få vår ekonomi på fötter.
Det är inte konstigt att många av oss trots att vi bor i ett mer upplyst samhälle än någonsin, med fri tillgång till mer information än någonsin känner oss mer förvillade än någonsin.

Vad ska man tro?

, ,

Läs också

En kommentar

  1. Björn Wallén skriver:

    Tro, hopp och kärlek är trillingar av samma ursprung. Tro utan hopp saknar framtid. Tro utan kärlek är dödfödd.
    Tro är relation, tilltro och förtroende. Visa detta i vardagen, och du befrias från din vilsenhet..
    Tack för din tankeväckande text 🙂

Kommenteringen är stängd.