Lära för livet eller lära av livet?

Siv

18 nya ålänningar skriver blogg

10 okt , 2016, 06.23 Siv Ekström

 

Nya ålänningar! Så heter den blogg som mina elever i svenska vid Medborgarinstitutet i Mariehamn har börjat skriva. Vi ville dels hitta ett sätt att skriva ”på riktigt”, det vill säga skriva för en bredare publik än bara mig. På samma gång får vi berätta om hur det är att i vuxen ålder flytta till ett annat land med ett annat språk.

Det är 18 studerande i klassen som studerar ”svenska för inflyttade” varje dag mellan halv nio och kvart över tre. Vi är två lärare som delar på undervisningen – det blir två och en halv dag var för min kollega Ann Westerlund och mig. Mina dagar är måndag och tisdag samt torsdag förmiddag. Eftersom dagarna är så långa är det ett bra påhitt, tycker jag. Sju timmar per dag är ganska tungt både för lärare och elever, så det är nog bra både för elever och lärare att få lite ombyte.

På höstpromenad i Mariehamn med uppgift att fotografera med iPadarna.

På höstpromenad i Mariehamn med uppgift att fotografera med iPadarna.

Vi läser och skriver, lyssnar och pratar och försöker på olika sätt tränga djupare in i svenska språket. Den här kursen är 20 veckor lång och är på A2-nivå. Nybörjarkursen heter A1 och ät tyvärr bara tio veckor lång. Det finns sedan ytterligare en kurs på nivå B1 som också är 20 veckor. Sedan förväntas eleverna klara sig själva. Nivåbeteckningarna är europeisk standard och beskriver hurdan nivå det är på svenskan. Eller vilket språk som helst, alltså. Det handlar om hur man kan göra sig förstådd och hur man läser och skriver.

Ta en titt på bloggen! Där finns bilder och texter av och om alla i klassen. Just nu har vi ett grupparbete på gång där det handlar om att beskriva sitt hemland. Det kommer snart flera texter där. Och vad vi sen ska jobba med, det får ni se längre fram!

Siv Ekström

, ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.