Lära för livet eller lära av livet?

Livslärd,Pamela

Arbis lyfter fram små poeter i ny antologi

12 sep , 2016, 12.16 pamelagranskog

 

”Kan du läsa den igen?” utbrister en kille som just hört klassens gemensamma dikt ”Min fot är kanske mindre än din” för första gången. Jolin Slotte tar sats och läser den en gång till. Årskurs 2A i Munksnäs lyssnar andäktigt.

”Min fot är kanske mindre än din

men jag är superbra på att hoppa.

Min fot är kanske mindre än din,

men jag kan plocka saker med mina tår.

Min fot är kanske mindre än din,

men jag är världsbäst på att hjula.

 

Min fot är kanske mindre än din,

men jag kan hoppa med fötterna före i vattnet

och simma som en fisk.

Min fot är kanske mindre än din,

men jag kan spionera på vem som helst

och springa efter mina gerbiler.

 

Min fot är kanske mindre än din,

men jag kan stå på händerna,

vara riktigt lugn,

och äta så mycket jag vill.

 

Min fot är kanske mindre än din,

men jag kan spela på min padda,

rapa högre än någon annan,

och prutta äcklig lukt.

 

Min fot är kanske mindre än din,

men framför allt

är jag världsbäst

på att vara just jag.”

 

”Slutet var häftigt. Det gillade jag!” utbrister killen när Jolin är klar.

Det här är ett smakprov på en dikt som ingår i en diktantologi som ges ut i Hoplaxskolan i Helsingfors. Höstterminen 2016 initierade Helsingfors arbis ett diktprojekt för skolan. Slutprodukten är en diktantologi där alla elever i åk 1–6 ska medverka med en egen dikt. Boken blir omfattande – med enheter i Haga, Munksnäs, Kårböle och Sockenbacka handlar det om 350 elever. Grovjobbet i klasserna gör Arbis timlärare, författaren  Jolin Slotte. I samarbete med lärarna jobbar hon med dikter, både individuellt och i grupp, i varje klass. Boken inbjuder också till interaktion – läsaren får själv färglägga de bilder som bildkonstlärare Jonas Grundvall jobbar fram tillsammans med eleverna.

Diktantologin utkommer lagom till Finlands 99:e självständighetsdag. Projektet har fått understöd av Svenska Kulturfonden och Stiftelsen Tre smeder. Arbis och Holplaxskolan bidrar med lärarkostnaderna. Är man intresserad av antologin kan man kontakta pamela.granskog@arbis.hel.fi.

,

Läs också

Kommenteringen är stängd.