Lära för livet eller lära av livet?

Siv

Medis behövs!

22 aug , 2016, 14.36 Siv Ekström

 

Det är måndag och jag har bara en halv timme kvar av arbetsdagen. Mina elever sitter och jobbar självständigt nu den sista lektionen, och jag ser på dem och blir alldeles varm av deras iver att tyda svenskan i den lättlästa tidning de har fått att bläddra i. Här sitter folk från till exempel Thailand, Rumänien, Syrien, Brasilien och Lettland, alla på fortsättningskursen i svenska på nivå A 2. Det är mycket som är svårt: uttalet, orden, grammatiken – för några kanske även bokstäverna. Vi har just börjat på kursen som ska vara 20 veckor lång. Den 19 januari tar kursen slut. Jag undrar hur mycket mera svenska de kommer att kunna då. Det ska bli intressant att följa deras väg.

I går var också en intressant dag på jobbet. På Medis har vi en tradition att starta höstens anmälningsdagar på en söndag. Från början var det ett sätt att försöka undvika att stadens växel helt brakar ihop när alla ivriga kursdeltagare kastar sig över sin telefon genast som klockan slår 14.00 eller när det nu är som det hela börjar. Även anmälningarna på webben brukar bli väldigt många på en och samma gång. Senare har vi också delat upp anmälningsstarten på tre dagar så att rusningen inte ska bli så stor. Första dagen fick man anmäla sig till kurser i Hälsa och friskvård, dans och data. Idag öppnades också ämnena Matlagning, konst, textil och hantverk samt ”övriga praktiska ämnen”. I morgon tisdag kommer även resten av ämnena med: Allmänna ämnen, språk, musik.

Igår på söndagen när rektorn kom till jobbet vid 12-tiden såg hon hur det redan satt några personer på trappan och väntade på att dörren skulle öppnas. Två timmar på förhand! Det var som när jag började på Medis för 15 år sedan: när jag kom på jobb då en och en halv timme före start var det kö längs med trottoaren och in på en tvärgata. Folk hade hopvikbara pallar med sig och satt och åt banan medan de väntade. Då blev jag riktigt rörd över engagemanget och tänkte: Vad häftigt att få jobba på ett ställe som är så viktigt för så många!

IMG_0613

Glada ålänningar i kön utanför Medis huvudingång augusti 2011.

Gång på gång får man se sådana tecken på hur viktigt medborgarinstitutet är för invånarna i en kommun. Folk berättar om hur de varit ensamma eller sjuka och hur de har sökt sig till Arbis eller Medis för att syssla med sitt intresse och för att få nya vänner. Eller om hur alla deras bekymmer är som bortblåsta när de sjunger i kören eller spelar i spelmanslaget. Hur ska man göra för att beslutsfattare i hela landet ska förstå att det inte är fiffigt att skära ner på anslagen till den fria bildningen. I Kaustby har man tydligen nu beslutat dra in gruppspelningen i folkmusik för barn, i Mariehamn har man höjt kursavgifterna år efter år tills de i vissa fall nu hindrar vissa människor från att delta. Också på andra ställen ökar sparkraven år för år.

Hur svårt kan det vara att förstå att om man försämrar möjligheterna till meningsfull fritidssysselsättning för både unga och äldre är det ingen besparing på lång sikt. Det kommer andra utgifter istället, man skapar problem istället för att spara pengar. Det sociala sammanhanget är viktigt, det är viktigt att lära sig nya saker och det är viktigt att göra saker tillsammans.

Siv Ekström

, , ,

Läs också

Kommenteringen är stängd.